zgrada grada i ivan markovic
Foto: Nova.rs, Kragujevac.rs

U Kragujevcu su za samo tri dana dva visoka gradska funkcionera podnela neopozive ostavke ’’iz ličnih razloga’’. Juče je ostavku podneo glavni gradski urbanista Ivan Marković, a u petak 29. januara, funkciju gradskog većnika za investicije i upravljanje projektima, napustio je Vladimir Dobi. Oba gradska funkcionera, svojevoljno su otišla sa radnih mesta , a iz Gradske uprave nije bilo zvaničnog obraćanja povodom njihovih ostavki, već samo potvrda da su ih podneli iz ličnih razloga.

U ostavkama koje su glavni urbanista i gradski većnik podneli gradonačelniku Kragujevca Nikoli Dašiću, Marković i Dobi su naveli da odlaze iz ličnih razloga, a urbanista je dao i pojašnjenje da ima i „brojne
obaveze“ u preduzeću „Elektrošumadija“ gde radi.

Međutim, oba funkcionera, neposredno pre ostavki dospela su u javnost zbog „problematičnih“ biografija.

Glavni gradski urbanista je prema dokazima do kojih je došao Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu, licencu arhitekte urbaniste stekao na osnovu falsifikovane dokumentacije, što je ta stranka potkrepila podacima do kojih je došla zvaničnim putem.

Iz Narodne stranke upozoravali su gradonačelnika Nikolu Dašića da Marković ne ispunjava formalne uslove za funkciju glavnog urbaniste, te da licencu poseduje „ne duže od dve godine“, dok je za tu funkciju potrebno da bude licencirani urbanista najmanje 10 godina.

Oni su odmah po imenovanju Markovića, od gradonačelnika zatražili da smeni glavnog urbanistu, ukazujući na činjenice da je uz falsifikovane potvrde poslodavaca o radnom iskustvu, Markovićeva profesionalna biografija „opterećena prethodnim aferama“.

Ovaj zahtev uputili su na osnovu dokaza, da je Marković smenjen sa mesta sa predsednika Nadzornog odbora JP „Urbanizam“ zbog zloupotrebe službenog položaja, jer je, kako su naveli, zahtevao da mu se u tom preduzeću zaposli supruga.

Glavni gradski urbanista Ivan Marković, ostavku je podneo samo tri meseca posle imenovanja na tu funkciju, a zanimljivo je da je rukovođenje urbanističkim poslovima u gradu, preuzeo od svog prethodnika, Aleksandra Nenkovića, koji je takođe podneo ostavku i to samo dan pre održavanja sednice Skupštine grada na kojoj je Marković izabran 23. oktobra prošle godine.

U većnikovoj biografiji isplivala krađa

Prošle nedelje, ostavku je podneo i gradski većnik za investicije i upravljanje projektima Vladimir Dobi, iz čije biografije je isplivao podatak da je 2014. godine bio uhapšen u Americi.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Nepoznate detalje iz njegove biografije javnosti je takođe saopštila Narodna stranka, a prema podacima do kojih su došli, Dobi je bio uhapšen u saveznoj državi Kentaki, pod optužbom za krađu u vrednosti ispod 500 dolara.

Takođe, ova stranka je navela i da je njegova profesionalna biografija problematična, te da na spisku kompanija u kojima je radio, postoje „najmanje dve strane firme, kojih nema u bazama kompanija u pomenutim državama“.

Oni su pozvali većnika Dobija da objavi javno „šta još skriva u biografiji“.

Foto: arrests.org

Umesto odgovora, većnik je samo dan po objavljivanju saopštenja Narodne stranke podneo ostavku i najavio da će tužiti tu stranku za povredu ugleda i časti, zbog „zlonamernog i neistinitog saopštenja“.

Vladimir Dobi je negirao da je bio uhapšen zbog krađe, ali je potvrdio da je počinio saobraćajni prekršaj za koji je novčano kažnjen.

Povodom ostavki visokih gradskih funkcionera, iz gradske uprave se nisu zvanično oglašavali, a u kragujevačkoj javnosti počelo je neformalno da se licitira sa imenima i pitanjem ’’ko je sledeći’’.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar