Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda odgovorio je na dopis Stambene zajednice "Geneks kula", u kome je postavljeno pitanje da li se Zavod izjasnio o nameri korišćenja prava preče kupovine poslovne zgrade Geneksa. Zavod navodi da ne raspolaže sredstvima neophodnim za kupovinu kule, a da od nadležnih državnih institucija nije dobio smernice za dalje postupanje.

Kako je navedeno, Zavod je odmah po dobijanju ponude po pravu preče kupovine predmetne nepokretnosti uputio dopis Ministarstvu kulture, Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, Sekretarijatu za imovinsko pravne poslove i Sekretarijatu za kulturu grada Beograda, kao institucijama višeg reda da se izjasne o eventualnoj kupovini, s obzirom na to da Zavod u budžetu ne raspolaže sredstvima u visini potrebnoj za kupovinu navedene nepokretnosti.

Pročitajte još:

„Po navedenim dopisima Zavodu je odgovor dostavilo jedino Ministarstvo kulture sa instrukcijom da se o predmetnoj kupoprodaji obrati Direkciji za imovinu Republike Srbije. U skladu sa datim instrukcijama, Zavod se obratio i Direkciji za imovinu RS od koje do momenta pisanja ovog dopisa Zavod nije dobio odgovor da li postoji zainteresovanost države za kupovinom predmetne poslovne zgrade“, naveo je Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Na osnovu svega navedenog, dodaju, Zavod kao indirektni korisnik budžetskih sredstava nije bio u mogućnosti da se izjasni o nameri korišćenja prava preče kupovine poslovne zgrade „Geneks kula“, s obzirom na to da ne raspolaže sopstvenim sredstvima u visini ponuđene cene za kupoprodaju predmetne zgrade.

Takođe, Zavod od nadležnih institucija Republike Srbije nije dobio smernice za dalje postupanje i pored važnosti i značaja kulturnog dobra koje nepokretnost uživa, zaključuje se u odgovoru na dopis.

Prema rečima upravnika Stambene zajednice „Geneks kula“ Božidara Stavrića, stanari su se obratili i Vladi Srbije i Direkciji za imovinu.

BONUS VIDEO Ko je Kajmaković koji je kupio Geneksovu kulu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar