Foto: instagram.com/aleksandar_kk; Vesna Lalić/Nova.rs; shutterstock.

Do ponedeljka, 13. marta, nije stiglo izjašnjenje države o korišćenju prava preče kupovine Geneks kule, potvrđeno je nezvanično za Biznis.rs. Kako saznaje ovaj portal, potpisivanje kupoprodajnog ugovora sa kompanijiom „Eureka bar“ moglo bi da bude organizovano u ponedeljak, 20. marta.

Da priča o prodaji čuvene zgrade neće imati jednostavan epilog govori i to da još ima vremena da preporučena pošiljka sa konačnom odlukom države „osvane“ na prijavnici Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), ali i mogućnost da se u kupoprodaju „umeša“ i Komisija za zaštitu konkurencije.

Da je 13. mart bio svojevrsni „Dan D“ za Biznis.rs potvrdila je ALSU, koja je u odgovoru na pitanje tog portala precizirala da rok za izjašnjenje u vezi sa korišćenjem prava preče kupovine Genex kule, dela imovine kompanije Generalexport DP – u stečaju, ističe nakon proteka roka od 30 dana od dana dobijanja obaveštenja da je sprovedeno javno nadmetanje.

Pročitajte još:

„Zakonski rok od 30 dana ističe 13. marta 2023. godine, ali napominjemo da postoji mogućnost slanja izjašnjenja i preporučenom pošiljkom, te da je potrebno ispoštovati rokove u skladu sa tim“, naglasili su iz ALSU.

To znači da treba imati u vidu još jedan rok, i to onaj koji se može naći na portalu Pošte Srbije i u Zakonu o poštanskim uslugama.

Pošta ističe da je u obavezi da sve primljene poštanske pošiljke u unutrašnjem poštanskom saobraćaju uruči u najkraćem roku, a najkasnije za pet radnih dana, ne računajući dan prijema. Ukoliko je, dakle, neki od državnih organa uputio izjašnjenje o Genex kuli baš 13. marta, ta pošiljka će biti isporučena najkasnije u ponedeljak, 20. marta.

Korišćenje prava preče kupovine presudno utiče na dalji razvoj događaja – ili će država prihvatiti postignutu cenu na javnom nadmetanju 6. februara i platiti 2,4 milijarde dinara za Genex kulu ili će na potpisivanje kupoprodajnog ugovora biti pozvana kompanija „Eureka bar“ iz Beograda, koja je tu cenu izlicitirala.

„U slučaju da se Republika Srbija kao imalac prava preče kupovine u skladu sa Zakonom o kulturnom nasleđu ne izjasni u navedenom roku, kupoprodajni ugovor se potpisuje u roku od tri radna dana. Proglašeni kupac je dužan da uplati preostali iznos kupoprodajne cene u roku od 15 dana od dana potpisivanja kupoprodajnog ugovora“, naveli su iz ALSU u odgovoru na pitanje Biznis.rs o rokovima i proceduri u vezi sa prodajom Genex kule.

Ukazano je, međutim, i da bi još jedan „igrač“ mogao da se uključi u ovaj proces – Komisija za zaštitu konkurencije.

„Vezano za rokove potpisivanja kupoprodajnog ugovora sa potencijalnim kupcem, potrebno je imati u vidu i odredbe Zakona o zaštiti konkurencije, na osnovu kojih je oglasom o prodaji imovine stečajnog dužnika određeno da u slučaju da za kupca u postupku prodaje bude proglašeno pravno ili fizičko lice koje podleže obavezi podnošenja prijave koncentracije, uslovi i rokovi zaključenja ugovora biće prilagođeni rokovima odlučivanja Кomisije za zaštitu konkurencije“, rečeno je portalu Biznis.rs iz ALSU putem mejla.

Komisija, međutim, obično ne postupa u ovakvim slučajevima po službenoj dužnosti, već bi učesnici transakcije trebalo po principu samoprocene da utvrde da li je potrebno prijaviti koncentraciju ili ne.

Zakon o zaštiti konkurencije propisuje dva slučaja kada koncentracija mora biti prijavljena Komisiji. U prvom slučaju takva obaveza nastaje kada je ukupan godišnji prihod svih učesnika u koncentraciji ostvaren na svetskom tržištu u prethodnoj obračunskoj godini veći od 100 miliona evra, s tim što najmanje jedan učesnik u koncentraciji na tržištu Srbije ima prihod veći od deset miliona evra.

Drugi slučaj je situacija kada je ukupan godišnji prihod najmanje dva učesnika u koncentraciji ostvaren na tržištu Srbije veći od 20 miliona evra u prethodnoj obračunskoj godini, s tim što najmanje dva učesnika u koncentraciji na tržištu Srbije imaju prihod veći od po milion evra u istom periodu. Čini se da je ovaj poslednji slučaj mogući povod za uključivanje Komisije za zaštitu konkurencije.

Kolike prihode su ostvarivali „Eureka bar“ i „Generaleksport – u stečaju“?

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, beogradska kompanija „Eureka bar“ je u 2021. odnosno poslednjoj godini za koju su dostupni finansijski izveštaji ostvarila prihod iz poslovanja od 4,77 miliona evra. „Eureka bar“, inače, spada u srednja preduzeća, ima 84 zaposlena i šest poslovnih jedinica, a registrovana delatnost joj je „Usluge pripremanja i posluživanja pića“.

Interesantno je da „Eureka bar“ danas ostvaruje više nego desetostruko veći prihod od kompanije koja se smatrala najjačom u nekadašnjoj Jugoslaviji – „Generaleksporta“. Poznati „Geneks“ je u 2021. ostvario nešto više od 286.000 evra prihoda, uglavnom od iznajmljivanja poslovnog prostora, a godinu je završio u minusu od 50.000 evra.

Prema podacima Narodne banke Srbije, tokom februara ove godine „Generalexportu“ je 10 dana račun bio u blokadi, za razliku od „Eureka bara“ kome u poslednjih pet godina nisu evidentirane neizmirene obaveze.

Stanari ne gube nadu da će javno nadmetanje biti poništeno

„Tužilaštvo za organizovani kriminal i Više javno tužilaštvo postupaju, Skupština poverilaca i Stambena zajednica podneli su prigovore i tražili privremenu meru, obratili smo se ponovo predsedniku i vladi, tražimo obustavu prodaje i raspuštanje Agencije za licenciranje stečajnih upravnika“, navodi upravnik stambene zajednice Genex kule Božidar Stavrić korake koje su preduzeli kako bi poništili javno nadmetanje.

On podseća i da je deo stečajnih poverilaca, uključujući bivše zaposlene i stanare Genex kule, zatražio novu procenu vrednosti poslovne polovine zgrade, a Privrednom sudu su podneli i inicijativu da se ta poslovna zgrada proda po etažama.

„Čeka se odluka Privrednog suda, a potom smo spremni za žalbu, zahtev za zaštitu zakonitosti, ustavnu žalbu i Strazbur. Optimista sam. Ako se sudi po zakonu, Privredni sud će već u prvom stepenu poništiti prodaju“, poručio je Stavrić.

BONUS VIDEO Protest zbog prodaje Geneks kule

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare