Mediji kamere
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U budžetu za 2023. godinu planirane su subvencije od 60 miliona dinara za Radio televiziju Kragujevac, dok će svi ostali mediji moći da konkurišu za ukupno 10 miliona dinara.

„Činjenica da su za sufinansiranje javnog interesa u informisanju predviđena sredstva u sličnom iznosu kao za uništavanje ambrozije možda najslikovitije opisuje odnos lokalne samouprave prema medijima koji nisu pod njenom ‘ingerencijom'“, ocenilo je u saopštenju uduženje „Res Publika“.

Kako se navodi, to udruženje će i ove godine pokušati da svojim predlogom, tokom javne rasprave o budžetu za 2023, nastojati da utiče na lokalnu samoupravu da preispita način, kao i visinu sredstava koje izdavaja za javno informisanje i da raspodelu novca građana planira isključivo u skladu sa važećim propisima koji regulišu finansiranje medija.

„Od člana Gradskog veća za finansije pokušali smo da saznamo na osnovu kojih parametara se određuje visina izdvajanja za medijski konkurs, s obzirom na to da su i za narednu godinu za Radio- televiziju Kragujevac planirane subvencije od 60 miliona, dok će svi ostali mediji moći da konkurišu za deo od ukupno 10 miliona dinara“, navode u Res Publici.

Dodaju da su pitali i da li se pri kreiranju budžeta u obzir uzimaju odredbe Zakona o javnom informisanju, kojim je propisano da se državna pomoć medijima može dodeliti isključivo na javnom konkursu, za proizvodnju sadržaja od javnog interesa, a ne za plate zaposlenih i redovno funkcionisanje, kao što je slučaj sa RTK.

BONUS VIDEO: Gde je nastao šum na relaciji mediji – pravosuđe?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar