Mediji kamere
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Gradska vlast u Kragujevcu već pet godina ne raspisuje konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od javnog značaja, iako je na to obavezuje Zakon o javnom informisanju i medijima. Grad je za ovu godinu najavio konkurs, koji je trebalo da bude raspisan 30. jula, međutim to se ipak nije dogodilo, a kragujevački novinari ponovo su ostali bez budžetskih sredstava za finansiranje projekata od javnog interesa.

Konkurs za medijske sadržaje od javnog značaja, u Kragujevcu je i ove godine izostao, bez obzira što je bio najavljen. Ovakav odnos gradske vlasti prema medijima, nije iznanadio većinu redakcija sa kojima je Nova.rs razgovarala. Novinari napominju da je „ignorantski stav prema medijima“ bio očekivan, ali dodaju da su ipak čekali da vide šta će se desiti 30.jula, za kada je gradska vlast sama sebi odredila rok za raspisivanje konkursa.

„Nije se desilo ništa“, jednoglasno odgovaraju novinari, dok u Gradskoj upravi objašnjavaju da konkurs nije raspisan iz „objektivnih razloga“.

Načelnik Gradske uprave za društvene delatnosti Nikola Ribarić, za portal Nova.rs navodi da komisija za raspisivanje konkursa nije mogla da se sastane, jer je naredbom Vlade Srbije, zbog vanredne situacije, zabranjeno okupljanje više od pet osoba u zatvorenom prostoru.

„Komisija ima više od pet članova jer treba da odlučuje oko  više različitih oblasti, tako da smo odložili raspisivanje konkursa.  Raspisaćemo ga kada bude završena vanredna situacija“,  kratko je rekao Ribarić.

Kragujevac, zgrada grada
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je dodao i da za neke druge konkurse nije bilo potrebno angažovanje više osoba, pa je tako, na primer, raspisan konkurs o verskim zajednicama,pošto je u komisiji bilo samo troje ljudi.

Ovakvo objašnjenje za kragujevačke novinare je uvredljivo, jer gradska vlast koristi pandemiju i vanredno stanje, kako bi opravdala svoju očiglednu nameru, da i ove godine novinare ostavi bez sredstava, koja su budžetom planirana za sufinansiranje medija.

Kragujevački mediji na ivici opstanka

Miroslav Jovanović, odgovorni urednik jedinog štampanog medija u Kragujevcu, „Kragujevačkih novina“  za Nova.rs, kaže da u izbornoj godini nije ni očekivao raspisivanje konkursa, bez obzira što je najavljen. Podseća da je gradonačelnik Radomir Nikolić i ranije najavljivao projektno finansiranje, ali da su sve najave na kraju bile „jalove“. Ocenjuje da ovakvo ponašanje gradske vlasti, neminovno vodi gašenju nezavisnih medija. Zbog neraspisivanja konkursa „Kragujevačke novine“ su na ivici opstanka, a od nedeljnika su se pretvorile u novine koje izlaze periodično, na svake dve nedelje, kaže urednik.

„Mi sada samo preživljavamo. Strahujemo i od poziva iz štamparije, jer zbog nagomilanih dugovanja, svakog trenutka mogu da nas ‘ugase’ . Trenutno se finansiramo samo od prodaje i od malog broja reklama, pošto od nas beže i oglašivači, jer zbog svojih poslova strahuju od reklamiranja u antirežimskim medijima“,  kaže Jovanović.

On smatra da ovakvo ponašanje lokalne vlasti pod vođstvom Srpske napredne stranke, vodi ka „odumiranju novinarstva“ i podseća da je javni interes u informisanju građana prepoznat i u daleko bogatijim zemljama koje sufinansiraju svoje lokalne medije, pošto bez podrške ne bi opstali.  Jovanović ocenjuje da u Kragujevcu očigledno postoji suprotna namera i da uskraćivanjem podrške vlast teži ka gašenju svih medija koji kritički razmišljaju.

kragujevacke novine
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Sličan stav ima i urednica crkvenog radija „Zlatousti“ Gordana Jocić koja kaže da zbog izostanka podrške lokalne samouprave, mediji u Kragujevcu rade „na mišiće“ i da novinari na uštrb svojih ličnih primanja, izveštavaju javnost o svim događajima od javnog interesa. Ona navodi da je Grad sproveo i realizovao pojedine konkurse na koje ih zakon nije obavezivao, ali da je i ove godine izostao medijski konkurs, koji je obaveza svake lokalne samouprave.

„Šta nam to govori o zakonitom radu Uprave grada na čijem je čelu SNS? Šta nam to govori o demokratiji? Građani imaju pravo da od svog novca, koji se sliva u budžet, znaju šta se dešava u gradu, a lokalna uprava im to ne dozvoljava“, ocenjuje Gordana, dodajući da su za pet godina, koliko grad ne raspisuje konkurs, građani ostali uskraćeni za mnoge informacije od janog značaja.

Šta će biti kad nestane entuzijazma?

Kragujevački portal „Glas Šumadije“ nastao je u periodu vladavine Srpske napredne stranke u Kragujevcu, kao kritička antiteza medijima koji su pod kontrolom lokalne vlasti. Odgovorna urednica Jovanka Nikolić smatra da su zbog neraspisivanja konkursa najviše oštećeni građani kojima se uskraćuje mogućnost da u javnost iznesu svoje probleme i kritički stav prema aktuelnoj vlasti. Navodi da novinare još uvek „drži entuzijazam“, ali se pita šta će biti kada entuzijazma nestane.

„Mi do priča dolazimo tako što koristimo naša lična sredstva i sopstvene automobile. To čitaoci ne znaju, ali u normalnim okolnostima o tome ne bi trebalo ni da razgovaramo. Bitno je da pomognemo u rešavanju njihovih problema, u tome je snaga lokalnih medija. Gradska vlast u Kragujevcu, predvođena SNS-om, ne shvata koliko su važne informacije koje građani žele da čuju. Forsiraju samo jednu televiziju koja nezakonito posluje i na kojoj je svaka druga vest o tome šta je rekao predsednik“,  kaže Nikolić i pita se šta će biti kada nestane novinarskog entuzijazma.

Izostanak konkursa za medijsko sufinansiranje osudilo je i Udruženje građana Res Publica, navodeći da je to „sramno i neodgovorno“ postupanje gradske vlasti prema zajednici, koja ima pravo na objektivno i pravovremeno informisanje. U Udruženju navode da se vlast „ruga“ medijima kojima već pet godina nije dala ni mogućnost da ponude svoje projekte, dok istovremeno višemilionske iznose uplaćuje na račun lokalne televizije Kragujevac koja posluje nezakonito.

„Umesto da novcem građana podstiče medijski pluralizam, raznovrsnost sadržaja i ostvarivanje javnog interesa u informisanju bez diskriminacije, lokalna samouprava, suprotno zakonu, finansira lokalnu televiziju, što predstavlja slučaj bez presedana u celoj državi“,  kažu u Res Publica.

Za sufinansiranje medijskih sadržaja, grad je prema godišnjem planu javnih konkursa za 2020. godinu opredelio 10 milona dinara. Međutim, novinari sumnjaju da će konkurs biti raspisan, a da će novac namenjen svim medijima biti potrošen na funkcionisanje lokalne televizije RTK, koja je posle poništene privatizacije vraćena na gradski budžet.

Podsećamo, Televiziju Kragujevac (RTK) 2015. godine za 85.000 evra kupio je kruševački biznismen Radojica Milosavljević, ali je privatizacija poništena u januaru 2017. Polovinom te godine Grad je preuzeo osnivačka prava RTK na period od šest meseci uz obrazloženje da tu medijsku kuću pripremi za novu privatizaciju. Međutim, grad je nastavio da finansira televiziju iz gradskog budžeta sve do danas, iako po Zakonu nema pravo na to, dok sa druge strane ne raspisuje konkurs za medijsko sufinansiranje na koji je prema Zakonu o javnom informisanju i medijima obavezan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar