Tatjana Stevanović Foto: Privatna arhiva

Odluka o posebnom javnom priznanju Tatjani Stevanović, nastavnici istorije u OŠ „Vladislav Ribnikar”, koja je ranjena u masovnoj pucnjavi u toj školi, objavljena je u Službenom glasniku.

Kako se navodi u odluci, njoj je priznanje dodeljeno kao izraz podrške i poštovanja za iskazanu ličnu hrabrost prilikom ranjavanja u masovnoj pucnjavi 3. maja, u toku izvođenja nastave, piše Danas.

„Javno priznanje dodeljuje se u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja u visini prosečne mesečne zarade po zaposlenom u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku organa nadležnog za statistiku“, piše u odluci, objavljenoj na portalu paragraf.lex.

Navodi se i da je priznanje lično i neprenosivo, a isplaćuje se počev od 1. marta 2024. godine.

„Za priznanje utvrđeno ovom odlukom sredstva su obezbeđena u budžetu Republike Srbije, na razdelu ministarstva nadležnog za obrazovanje. O isplati priznanja staraće se ministarstvo nadležno za obrazovanje“, piše u odluci Vlade koju je potpisao prvi potrpedsednik Ivica Dačić.

Podsetimo, kolege i bivši đaci nastavnice Tatjane Stevanović pokrenuli su peticiju da ona dobije nacionalnu penziju, a taj predlog je podržalo više od 13.000 građana svojim potpisima.

Vlada je pre nekoliko dana saopštila da je prihvatila ovu inicijativu, s obzirom na to da je u pitanju tema za koju je javnost veoma zainteresovana, da se radi o izuzetnom jedinstvenom slučaju dodele javnog priznanja u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja i da je predložena mera dobila razmere koje su poprimile opšti značaj.

Vlada je konstatovala da je masovna pucnjava u OŠ „Vladislav Ribnikar“ slučaj koji i dalje potresa javnost, da zahteva reakciju države u više pravaca, da je prihvatanje podnete inicijative način da se ranjenoj nastavnici olakša materijalni položaj nakon teškog ranjavanja i sa posledicama koje će trpeti do kraja života, ali i prilika da se i kroz tu meru pokažu solidarnost i empatija.

Nastavnica Tatjana se i dalje nalazi na rehabilitaciji.

***

BONUS VIDEO – Majka ubijene devojčice u „Ribnikaru“: Od 3. maja život se pretvorio u pakao, a nedelja u plač

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar