Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Od danas počinje novi talas normalizacije svakodnevnog života, pa se otvaraju vrtići i produženi boravak za osnovce, šalteri MUP-a i Agencije za privredne registre, kao i sudovi.

Od kada je ukinuto vanredno stanje, proradili su kafići, restorani, teretane, saloni lepote ali i pijace i javni prevoz.

Mališani širom Srbije kreću jutros u vrtiće, koji su zbog pandemije koronavirusa zatvoreni 16. marta. Samo u Beogradu, očekuje se da će se u obdaništa uputiti 13.500 dece. Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak rekao je da je sva zaštitna oprema nabavljena, da su roditelji obavešteni o merama koje moraju da poštuju, da su zaposleni spremni, a hrana poručena.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će od danas građani na šalterima policijskih uprava i stanica moći da obave poslove prijave prebivališta i boravišta građana, podnesu zahtev za izdavanje ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola, registracije vozila, oružja, državljanstva, kao i da preuzmu ta dokumenta.

Agencija za privredne registre (APR) od jutros nastavlja rad sa strankama na šalterima u sedištu APR u Brankovoj ulici u Beogradu, kao i u organizacionim jedinicama agencije u periodu od 9.00 do 15 časova.

Visoki savet sudstva odlučio je da sudovi počnu od danas sa normalizacijom rada. Zaposleni u sudu dužni su da nose zaštitnu masku, dok je nošenje rukavica prepušteno njihovoj slobodnoj volji. Stranke, odnosno građani koji vode parnice ili završavaju neki drugi posao moraće, prema istoj odluci, da nose i maske i rukavice tokom boravka u sudu.

Život se ubrzano vraća u redovne tokove, iako je ukinuto vanredno stanje ali ne i epidemija. Zato članovi Kriznog štaba naglašavaju da u svakoj situaciji treba voditi računa da se održava socijalna distanca, da se često peru i dezinfikuju ruke, a da se u zatvorenim prostorima gde ima više ljudi preporučuje i nošenje maski.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar