Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Od kada je ukinuto vanredno stanje, proradili su kafići, restorani, teretane, saloni lepote ali i pijace i javni prevoz. U ponedeljak, 11. maja sledi novi talas normalizacije svakodnevnog života, pa se otvaraju vrtići i produženi boravak za osnovce, šalteri MUP-a i Agencije za privredne registre, kao i sudovi.

Život se ubrzano vraća u redovne tokove, iako je ukinuto vanredno stanje ali ne i epidemija. Zato članovi Kriznog štaba naglašavaju da u svakoj situaciji treba voditi računa da se održava socijalna distanca, da se često peru i dezinfikuju ruke, a da se u zatvorenim prostorima gde ima više ljudi preporučuje i nošenje maski. Ipak, neke poslove od ponedeljka možemo da završavamo i lično.

Ponovo rade vrtići i dnevni boravak za mlađe osnovce

Vrtići su zatvoreni 16.marta, a sutra će se mališani iz cele Srbije ponovo sresti sa svojim vaspitačima.

Foto: Video/Nova.rs

Samo u Beogradu, očekuje se da će se u obdaništa uputiti 13.500 dece. Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak rekao je da je sva zaštitna oprema nabavljena, da su roditelji obavešteni o merama koje moraju da poštuju, da su zaposleni spremni, a hrana poručena.

Pročitajte još:

Da otvaranje vrtića nije puka idila upozorila je predsednica Samostalnog sindikata zaposlenih u obrazovanju i vaspitanju Bosiljka Jovanović, koja je za Nova.rs rekla da se Gak, suprotno preporukama koje su imale za cilj maksimalnu zaštitu radnika sa hroničnim bolestima,  na sastanku sa direktorima beogradskih vrtića dogovorio da svi zaposleni moraju da rade od ponedeljka.

„Čak i ako nisu u kontaktu sa decom, i te kako su izloženi riziku jer menjaju po dva-tri prevoza do posla i nazad, a boravkom na poslu uvek će biti izloženi eventualnoj zarazi koronavirusom“, upozorava Bosiljka Jovanović.

U školski boravak, sa druge strane, za sada mogu da dođu samo deca čiji su se roditelji 28.aprila izjasnili da im je ta usluga neophodna, a u školama će biti formirane grupe od  najviše devetoro učenika, kako bi mogle da budu sprovedene preporuke o održavanju distance.

Podsetimo i da je predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković ocenila je ranije da je organizacija školskog boravka u skladu sa preporukama epidemiologa –nemoguća misija.

Mere zaštite pri dolasku u vrtiće i školski boravak

Što se vrtića tiče, u Beogradu je doneta odluka da se u ponedeljak primaju deca sa potvrdom pedijatra da su zdrava, dok su roditelji u obavezi da prilikom dolaska u vrtić nose zaštitne maske i rukavice. Za ulazak u školski boravak detetu je potrebno prethodno izmeriti temperaturu, a roditelji treba da imaju maske.

MUP otvara šaltere za lična dokumenta

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će od ponedeljka građani  na šalterima policijskih uprava i stanica moći da obave poslove prijave prebivališta i boravišta građana, podnesu zahtev za izdavanje ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola, registracije vozila, oružja, državljanstva, kao i da preuzmu ta dokumenta.

Foto:Shutterstock

Ipak, onima koji podnose da zahteve za prvu registraciju i promenu vlasništva vozila, promenu podataka upisanih na saobraćajnoj dozvoli i druge zahteve vezane za registraciju vozila policijskim stanicama i upravama savetuje se da dokumentaciju šalju preporučenom poštom.
poštom.

Agencija za privredne registre otvara vrata u 9 sati

Agencija za privredne registre (APR) nastaviće sutra rad sa strankama na šalterima u sedištu APR u Brankovoj ulici u Beogradu, kao i u organizacionim jedinicama agencije u periodu od 9.00 do 15 časova.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

 

„U šalter sali i ostalim poslovnim prostorijama Agencije, u kojima građani dolaze u neposredan kontakt sa zaposlenima, biće primenjene sve preventivne mere, broj stranaka u šalter sali biće ograničen uz obavezno poštovanje fizičke distance“, naglasila je APR u saopštenju pred početak rada.

U sudove od sutra ne može bez maski i rukavica

Visoki savet sudstva odlučio je da sudovi počnu sa normalizacijom rada od ponedeljka. Ono što privlači pažnju su veoma precizna uputstva za primenu zaštitnih mera.

VSS je propisao da su zaposleni dužni da u sudu nose zaštitnu masku, dok je nošenje rukavica prepušteno njihovoj slobodnoj volji. Stranke, odnosno građani koji vode parnice ili završavaju neki drugi posao moraće, prema istoj odluci, da nose i maske i rukavice tokom boravka u sudu.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Onaj ko ne bude imao ili ne bude želeo da nosi masku, neće moći da uđe u sud, naglašava se u uputstvu VSS.

Sudska straža biće zadužena za kontrolu dezinfikciju obuće i ruku zaposlenih, a moraće da prate i da li se poštuje obaveza držanja distance od 1,5 metara između dve osobe, koliko je propisao VSS.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram