Prikupljanje potpisa za Košutnjak
Foto: Ne davimo Beograd

Inicijativa "Ne davimo Beograd" osudila je kao manipulativne izjave glavnog gradskog urbaniste Marka Stojčića, "koji uprkos činjenici da novi Plan detaljne regulacije za područje Avala filma predviđa uklanjenje skoro 30 hektara šume na Košutnjaku, tvrdi da seče stabala neće biti".

„Podsećamo javnost da je privatna firma u vlasništvu Marka Stojčića, već jednom učestvovala u krčenju šume na Košutnjaku. Naime, firma “Otvoreni atelje grada – Arhitektkon“ iz Beograda, u vlasništvu Stojčića, nosilac je izrade urbanističkog projekta za izgradnju niza objekata na Košutnjaku, čiji su investitori Zavod za sport i medicinu RS i Ministarstvo omladine i sporta RS. I tada je Stojčić tvrdio „da će Zavod za sport i medicinu sporta, kao i Košutnjak, biti pejzažno preuređen i dobiti novo lice, ne menjajući zdravi i prirodni izgled’. Nije mnogo vremena prošlo, a veliki broj stabala je posečen, prostor prokrčen, a šuma devastirana“ ističe se u saopštenju.

Iz ove inicijative upozoravaju da „ponašanje glavnog gradskog urbaniste, ali i drugih gradskih funkcionera poput Gorana Vesića, koji se ne libe da otvoreno stanu na stranu investitora koji ugrožavaju naša javna i prirodna dobra, govori da javni interes nema ko da brani“.

„Umesto da štite javni, gradski funkcioneri su u službi privatnog interesa sebi bliskih investitora“ poručuju iz „Ne davimo Beograd“.

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ zahteva da se Plan detaljne regulacije za područje Avala filma odmah odbaci i da se na taj način uvaži preko osam hiljada primedbi koje su stručne organizacije i građani predali u toku ranog javnog uvida na ovaj plan.

Podsećaju da je Inicijativu za odbranu Košutnjaka kojom građani zahtevaju da se ova gradska šuma u celosti zaštiti od gradnje i devastacije, potpisalo preko 73 hiljade ljudi na linku: https://www.peticije.online/inicijativa_za_odbranu_kosutnjaka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare