Podeli
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Košutnjak je nadnacionalno pitanje u rangu kovida i građani itekako imaju pravo da razgovaju sa odbornicima, kaže za Nova.rs Gordana Milivojević iz neformalne grupe građana Bitka za Košutnjak. Građani okupljeni oko ove inicijative došli su danas ispred Sava centra gde se održava redovna sednica Skupštine grada Beograda, sa samo jednim zahtevom - da odbornici zakažu vanrednu sednicu na kojoj će jedina tema biti -obustava štetnih projekata sa kojima građani nisu saglasni.

Na redovnoj sednici skupštini grada Bitka za Košutnjak sa više grupa građana iz Beograda zahteva vanrednu tačku dnevnog reda po hitnoj poceduri na kojoj će prisutni građani obrazložiti i zahtevati vanredenu sednicu skupštine sa samo jednom tačnom dnevnog reda, a to je – obustava štetnih projekata ksa kojima građani nisu saglasni.

Oni protestuju protiv seče šume u Košutnjaku.

Kako ističu predstavnici ove incijative, gradonačnik i predsednik skupštine su pisanim zahtevom već obavešteni o proceduri.

“Nekoliko projekata na Košutnjaku u poslednjih godinu dana probudili su Beograđane koji su shvatili da gube najvrednije – parkove, zelenilo, javne površine i javna dobra… Mi smo komšije, drugari, prijatelji, koji smo se udružili želeći da čujemo šta naše komšije misle o tome. I da to bude javno, i da to bude priloženo”, kaže za Nova.rs Gordana Milivojević, iz neformalne grupe građana Bitka za Košutnjak.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Građani koji su se okupili ispred i u holu Sava centra gde se upravo održava sednica Skupštine grada, pokušali su da razgovaraju sa odbornicom iz Rakovice.

“Rekla nam da moramo da podnesetmo zvaničan zahtev da bismo razgovarali sa njom”, navode sagovonici Nova.rs okupljeni u holu Centra Sava. I dodaju: “Na koja god vrata da smo zakucali – dobili smo zavrzlamu od papirologije, koja je neostvariva jer je jako komplikovana, a dodatno nam sve otežava situacija sa koronavirusom”.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Proteklih dana su, inače, zbog seče Košutnjaka, i deca sa Košutnjaka skupljala potpise građana na Adi.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Glavni urbanista Beograda Marko Stojčić izjavio je danas da seče šume na Košutnjaku neće biti i pozvao gradjane da ne nasedaju na “jeftine političke trikove”.

On za okupljanje grupe građana i aktivista u Sava centru kaže da je “”lažni protest opozicije”.

Na početku sednice Skupštine, Stojčić je kazao da se plan o izgradnji novog filmskog studija na mestu Avala filma nalazi tek u fazi ranoj javnog uvida, što znači, kako je dodao, da iza tog dokumenta ne stoji grad, već investitor.

“Ovaj dokument nije dokument iza kojeg stoji Beograd i njegove institucije, jer još uvek nije deo svoju reč. To je inicijativa investitora”, rekao je on, dodavši da je to tek “deset odsto procedure”.

Naglasio je da se tek čeka da republičke i gradske institucije da daju svoje mišljenje, a za primedbe gradjana koje stižu u gradsku upravu kazao je da nisu pravovremene.

“Naravno da nećemo dozvoliti, kao Beograd da se ugrozi nešto što je kvalitetna priroda na osnovu kojeg dišemo kiseonik”, istakao je Stojčić.

Gradjani će kada se uradi nacrt plana izgradnje imati priliku da pred komisijom za planove i drugim insitucijama daju svoje mišljenje i obrazlože svoje primedbe.

“U pitanju je teritorija u Filmskom centru, a investitor ima podršku Republike Srbije da izgradi novi filmski studio na mestu Avala filma”, rekao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar