Foto: Ministarstvo kulture i informisanja/Promo

Nastavnici i saradnici Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Odeljenja za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, najoštrije su osudili saopštenje Ministarstva kulture i informisanja od 17. oktobra 2020. koje je upućeno javnosti kao odgovor na peticiju stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja dan ranije.

„Poštujući pravo svakog člana demokratskog društva da ima drugačije mišljenje, ukazujemo da je i u slučaju neslaganja sa stavovima druge strane neophodno koristiti civilizovan rečnik, pogotovo kada je u pitanju državna institucija“, naveli su nastavnici i saradnici u saopštenju za javnost.

Ocenili su paradoksalnim da Ministarstvo koje treba da rukovodi kulturom u našoj državi, u svom neobično brzom odgovoru na apel njihovih koleginica i kolega „na najprizemniji način vređa aktere društvenog života sa čijim se stručnim stavom ne slaže“.

„Nipodaštavanjem njihovih titula, obrazovanja, edukacija i celokupnih ličnosti, a uz to ni za pedalj ne odustajući od terminologije primerene nekim davno prošlim vremenima, Ministarstvo govori mnogo više o svom načinu rada i komunikacije sa javnošću, nego o našim dragim studentima, kolegama i nastavnicima“, navodi se u saopštenju.

Podsetili su da se potpisnici peticije nisu bavili umetničkim aspektom same izložbe, već su reagovali na neprimereno etiketiranje samih umetnika i korišćenje termina koje, potencijalno, mogu da izazovu dodatnu stigmatizaciju osoba koje žive sa mentalnim teškoćama.

„Stoga zahtevamo izvinjenje ministra kulture Vladana Vukosavljevića koje mora uputiti zbog ovakvog bestidnog saopštenja svog Ministarstva. Očekujemo da će pisac (ili pisci) ovog saopštenja snositi moralne, ali i zakonske sankcije, pošto bi jedino tako Ministarstvo, donekle, ispravilo ogromnu nepravdu koje je ovim saopštenjem načinilo celokupnoj zajednici koja se bori za prevenciju i očuvanje mentalnog zdravlja“, piše u saopštenju.

Smatraju da je za potpisnike apela, ali i za stotine njihovih klijenata, studenata, koleginica i kolega, izuzetno važno da njihov apel ne padne u zaborav, a pogotovo je važno da reakcija države bude primerenija od saopštenja iz Ministarstva kulture.

„Na kraju pozivamo predsednicu Vlade Srbije da hitno i bez zadrške osudi skandalozne izjave Ministarstva kulture i da čvrsto stane iza obećanja da u narednoj Vladi neće biti mesta za ovakav vid komunikacije sa javnošću“, zaključuje se u saopštenju koje je potpisalo 17 nastavnika i saradnika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar