Foto: N1

Urednik u nedeljniku "Vreme" Filip Švarm stao je u odbranu umetnika i slobode izražavanje i usprotivio se cepanju radova i upadu huligana na strip izložbu "Novo doba". Švarm je, gostujući na televiziji N1, uputio i kritike na račun Ministarstva kulture, uz ocenu da je saopštenje kojim se ono oglasilo tim povodom "jedno od najsramnijih saopštenja koje smo dobili poslednjih godina, iako konkurencija nije mala". Resorno ministarstvo mu nije ostalo dužno, pa ga je optužilo za govor mržnje.

„Ministarstvo kulture pokazuje da ono postaje najveći problem, a nikako rešenje problema. Umesto da Ministarstvo kulture radi svoj posao, da zaštiti umetnike i slobodu izražavanja, ono podilazi tim najmračnijim desničarskim, fašističkim grupama u Srbiji“, ocenjuje Švarm u izjavi za naš portal.

Pita se i kaže da nema tačan odgovor šta je uzrok takvom ponašanju Ministarstva kulture i informisanja.

„Šta je motiv tome nemam pojma. Da li je to neka kombinatorika oko buduće Vlade, ali to nije bitno ni najmanje. Ostaje taj otužni ukus kada se Ministarstvo svrstava na stranu batinaša i nasilnika i da nema nikakvog drugog posla nego da vodi žalosnu, ubogu i jadnu harangu protiv ljudi koji su stvari nazvali pravim imenom, uključujući i mene. Ja sam tu samo poslednji u nizu“, kaže naš sagovornik.

Veliko „ali“

Ministarstvo kulture je osudilo nasilje, ali i “skaredne sadržaje” izložbe u Zemunu. Ministarstvo je saopštilo da osuđuje svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora, ali i ocenilo da prikazivanje „skarednih i nemoralnih sadržaja zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti s punim pravom izaziva negativne reakcije“.

Ministarstvo kulture oglasilo se povodom Švarmovih konstatacija iznetih na televiziji N1, uz ocenu da je reč o govoru mržnje.

„Izjavom da je saopštenje Ministarstva kulture i informisanja „nacistički pamflet“, nesrećni Filip Švarm promovisao je sebe kao samo dno posustale i podeljene medijske scene u Srbiji. Ovakve klevetničke i nebulozne izjave predstavljaju govor mržnje, opasne su i štetočinske. U nedostatku bilo kakvih argumenata, Švarm konfabulira na način koji izaziva zabrinutost jer afirmiše laž i bolesne optužbe kao način komunikacije i poziva na političko i svako drugo nasilje, crtanjem mete na čelu svojim političkim protivnicima“, navodi Ministarstvo kulture i informisanja.

Saopštenje se nastavlja u uvredljivom tonu.

„Nikakve medijske strategije i proklamovana prava na slobodno izražavanje neće od Švarma napraviti intelektualno poštenog i moralno odgovornog novinara. Ovom sramotnom izjavom potpisao se na autoportretu svog beščašća“ ocenjuje Ministarsvo kulture i informisanja.

Bez obzira na način izražavanja u kojem nisu  birane reči, Švarm kaže da tim povodom ne očekuje izvinjenje Ministarstva kulture.

„Ne očekujem nikakvo izvinjenje i oni koji pišu takva saopštenja, oni nemaju nameru da priznaju svoju grešku. To saopštenje govori o njima, a ne o meni. Prpbelme je u tone što Ministaravo nije stalo u zaštitu umetnika od desničsrkih grupa. Nije meni do izvinjenja“, kaže Švarm.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar