Najmladji potporučnici VS: Biti oficir velika je privilegija

Društvo 12. sep 202017:29 > 18:39
Podeli:
Foto: Andrija Gavrilović/Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Ukazom predsednika Srbije Aleksandra Vučića u prvi oficirski čin na današnjoj svečanosti održanoj u kasarni "General Jovan Mišković" proizvedeno je 152 kadeta 140. i 141. klase Vojne akademije i 6. klase Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije (VMA). Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, godinama unazad, promocija najmladjih potporučnika Vojske Srbije (VS) priredjivana je ispred Skupštine Srbije, ali uvažavajući i poštujući mere epidemiološke zaštite od širenja korona virusa, svečanost je posle 14 godina ponovo održana u krugu Vojne akademije, bez prisustva porodica, prijatelja i publike.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo da novonastale okolnosti ipak nisu sprečile održavanje te važne svečanosti, na kojoj su najmladjim oficirima vojske upućene čestitke za vredan rad tokom školovanja i želje da hrabro, ponosno i odano nastave da služe svojoj zemlji i narodu.

O tome kako je proteklo školovanje na Vojnoj akademiji i Medicinskom fakultetu VMA, koji su izazovi bili najveći i šta je to što će zauvek pamtiti, informativna služba Ministarstva razgovarala je sa najboljim potporučnicima, kojima je za uspeh postignut tokom školovanja Aleksandar Vučić danas uručio pištolje sa posvetom.

Prvi u rangu vida Kopnene vojske pešadijski potporučnik Ognjen Zlatić obratio se danas u ime svojih „klasića“ na svečanosti pred najvišim državnim i vojnim rukovodstvom.

„Oficirski poziv je uzvišen i častan i za njega treba da se opredele svi čije su misli i srca ispunjeni ljubavlju prema otadžbini“, rekao je on.

Prva u rangu vida Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana potporučnik Andjela Bogojević završila je modul artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva, što joj je, kako kaže, bila velika želja još od osnovne škole.

„Biti oficir velika je privilegija, čast i izazov za mladog čoveka. (…) Specifično je da ovde, na Vojnoj akademiji, živimo svi zajedno i što smo kroz sve godine školovanja bodrili jedni druge da idemo napred, zajedno provodili i teške i lepe trenutke. Zbog toga je ovaj dan posebno emotivan i važan za nas, jer je on kruna našeg školovanja“, izjavila je ona.

Prvi u rangu službi VS potporučnik Mladen Živković završio je studijski program Protivvazduhoplovna odbrana modul Vazdušno osmatranje i javljanje, a pre toga i Vojnu gimnaziju.

On je mladjim generacijama Živković preporučio da upišu srednje i visoke vojne škole pre svega zbog kolektivnog duha koji nema premca u drugim obrazovnim ustanovama i zbog časti koju oficirski poziv i uniforma nose.

Potporučnik Hadži Miodrag Mladenović, prvi u rangu 6. klase Medicinskog fakulteta VMA, kazao je da se za taj fakultet odlučio jer mu je omogućio da spoji „dva plemenita poziva“ – lekara i srpskog oficira.

„Ovaj fakultet omogućio mi je široko teorijsko i praktično znanje. Zbog manjih grupa, uslovi za rad su mnogo bolji i profesori i asistenti mogu da se posvete svakom kadetu posebno, što i jeste praksa na našem fakultetu, kao i da svako od nas ima mentora koji ga prati tokom celog studiranja“, naglasio je on.

Nakon skoro decenije medju najmlađim pilotima su i dve dame – Tijana Milenković i Lidija Petrović, a trenutak kada je prvi put imala priliku da samostalno upravlja helikopterom, potporučnica Tijana Milenković kaže da će zauvek pamtiti.

Potporučnica Lidija Petrović kazala je da kada je prvi put sela u helikopter, samo je potvrdila ljubav prema letenju, a da kroz nekoliko godina sebe vidi kao nastavnika letenja.

„Volela bih da se okušam u tome, a u daljoj karijeri volela bih da letim i na novim helikopterima, poput H-145. To je nešto novo u našoj zemlji i smatram da je veliki izazov leteti na dosta boljoj tehnologiji nego što sam imala priliku do sada“, rekla je ona.

Komentari

Vaš komentar