Srbija zbog Belorusije zamrzla sve vojne vežbe

Društvo 09. sep. 202016:10 > 16:35
Podeli:

Vlada Srbije na današnjoj sednici donela je odluku da u narednih šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, kako je objavljeno na sajtu Ministarstva odbrane, izjavio je posle sednice Vlade da se Republika Srbija nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije.

„Pritisci koji nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni u našim odlukama ili našim postupcima, pa čak ni u realnosti, rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja. Od nas se traži da po cenu napuštanja naše evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na našu politiku, ali i naš narod na Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj napustimo planirane vojne vežbe sa Belorusijom“ rekao je ministar Vulin.

Aleksandar Vulin Foto: TANJUG / MEDIJA CENTAR ODBRANA / SVETOZAR JOVIC

Ruska novinska agencija RIA Novosti objavila je ranije da bi beloruska, ruska i srpska vojska trebalo da učestvuju na zajedničkim vojnim vežbama u Belorusiji od 10. do 15. septembra.

Vulin je naglasio da smo Odlukom Narodne skupštine Srbije vojno neutralna zemlja.

„Da bi sačuvali poziciju vojne neutralnosti, a izbegli ili umanjili posledice pojačanih napada na našu zemlju, našu politiku i našu ekonomiju, Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici donela je odluku da se u narednih šest meseci prekine sa svim vojnima vežbama i svim aktivnostima sa svim partnerima, bez razlike“ naveo je ministar odbrane.

Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ JOVO MAMULA/bs

„U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO-om ni sa ODKB-om, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa istokom ni sa zapadom. Naše učešće u mirovnim operacijama će biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano“ dodao je ministar odbrane.

„Proces opremanja i jačanja naše vojske neće biti zaustavljen, a mi ćemo raditi na povećanju naše borbene gotovosti više i upornije nego ikada. Ovo je jedini način da sačuvamo vojnu neutralnost i ova bolna odluka nas obavezuje da se oslonimo samo na sebe i samo na svoju snagu“ naglasio je ministar Vulin.

Vojske Srbije, Rusije i Belorusije od 2015. godine održavaju zajedničke trilateralne vojne vežbe „Slovensko bratstvo“, u kojoj se rotiraju u ulozi zemlje domaćina svake godine i ove godine je red na Belorusiju da bude domaćin.

Srbija se nedavno pridružila Deklaraciji EU o predsedničkim izborima u Belorusiji, u kojoj se osuđuje primena sile nad demonstrantima koji traže smenu Lukašenka, konstatuje ukidanje slobode govora, medija i okupljanja i pozivaju vlasti u Minsku da puste na slobodu uhapšene demonstrante.

 

Komentari

Vaš komentar