Foto:TANJUG / INSTAGRAM / BUDUCNOSTSRBIJEAV

Vojska će štititi vojnu neutralnost Srbije, ali ne na papiru, već stvarnu, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić na promociji nove klase oficira Vojske Srbije.

„Nije posao vaš i nije posao naš da radimo za bilo koga drugog, sem za svoju zemlju. Imaćete mnogo različitih poziva sa svih strana, dobronamernih i nedobronamernih, koji će hteti da vas svrstavaju na neku drugu stranu govoreći da je to najbolje za Srbiju. Vi morate da znate da za sve nas i sve vas postoji samo jedna strana, jedna otadžbina i to je Srbija. I ovde ćete i ubuduće štititi samo interese republike Srbije, čuvaćemo naša prijateljstva, gledaćemo kako i na koji način da se izborimo sa različitim pritiscima, sa kojim jedna relativno mala zemlja mora da se izbori. Nikome nećemo da pretimo, nikoga nećemo da ugrozimo, sarađivaćemo sa svima koliko je to moguće, ali bićemo spremni da se branimo“, rekao je Vučić.

Foto:TANJUG / INSTAGRAM / BUDUCNOSTSRBIJEAV

Predsednik Srbije je dodao i da je u prethodnim godinama Srbija pokušala da podigne ugled vojske.

„Za to ste vi najzaslužniji. Mi smo se trudili samo da pomognemo i učinimo ono što je bila naša obaveza. Vratili smo srednje stručne vojne škole koje su ukinute još 2005. godine. Mi moramo da gradimo ozbiljnu vojsku, a ne one ljude koji dobiju papir i diplomu i da se nikada suštinski ne bave vojskom. Čini mi se da smo nešto i po pitanju vašeg statusa i standarda uradili u prethodnom periodu“, rekao je Vučić.

Veći broj upisnika za 30 odsto 

Posebno je istakao to što je u Srbiji ove godine 30 odsto više upisnika na vojnu akademiju nego prethodne tri godine.

„To pokazuje da se popularnost odlaska u vojsku vraća kod Srba i svih drugih građana Srbije, da ljudi vide vojsku kao garant budućnosti, sigurnosti i stabilnosti naše zemlje, ali i mesto gde će moći da obezbede sebi pristojan život“, istakao je Vučić.

On je dodao i da je celu Srbiju Univerzitet odbrane i ove godine obradovao odličnim klasama kadeta završne godine studija vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojno medicinske akademije.

„Oni će sa ove svečanosti sa potporučničkim epoletama na ramenima otići u jedinice Vojske Srbije i preuzeti početne oficirske dužnosti. Vojna akademija to čini već 170 godina i ja koristim ovu priliku da čestitam  ovaj veliki i važan jubilej. Dugo postojanje i značaj posla koji obavljaju univerzitet obrane i visokoškolske jedinice u njegovom sastavu svrstavaju ga među one institucije naše države koje sa ponosom mogu nositi ime nacionalnih. Republika Srbija i svi njeni građani ponosni su na svoju vojsku , ona je jedna od najvažnijih institucija naše države u koju građani imaju ogromno, najveće poverenje. Srbija je ponosna i na vojno školstvo koje u poslednjih nekoliko godina ostvauje izuzetne rezultate“, zaključio je Vučić.

Povećanje plata za vojsku

Predsednik Srbije izjavio je posle promocije najmlađih oficira VS, da će država podići plate i standard pripadnika vojske, kao i da će im obezbediti jeftine stanove i uslove da mogu da stvaraju porodicu i to u vreme kada se u celom svetu zbog korona virusa smanjuju primanja i gde je velika nezaposlenost.

„Želimo da osiguramo vašu budućnost. Srbija mora da brine o sebi, jer ne možemo da očekujemo da će neko umesto nas da se bori ako budemo napadnuti. Zato moramo da ojačavamo vojsku najsavremenijim sredstvima i obučavamo na najmoderniji način“, naveo je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare