Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana odnedavno je ojačana nabavkom šest bespilotnih letelica, odnosno daljinsko pilotiranih vazduhoplova CH-92A i laserski vođenim avio-bombama iz Narodne Republike Kine, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Nabavkom novih letelica Vojska Srbije postala je prvi korisnik takvih vazduhoplova u regionu i značajno unapredila svoje sposobnosti izviđanja i dejstava iz vazdušnog prostora“, navodi se u saopštenju.

Za Vojsku Srbije, dodaje se, pođednako značajna kao i nabavka daljinski pilotiranih vazduhoplova Ć-92A je i saradnja sa kineskim stručnjacima u domenu razvoja i proizvodnje domaće taktičke naoružane bespilotne letelice srednjeg doleta – „Pegaz“, kao i transfer tehnologija koje bi stručnjacima Vojnotehničkog instituta omogućile samostalno projektovanje i razvoj bespilotnih letelica slične klase.

„Opremanjem Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane daljinski pilotiranim vazduhoplovima Ć-92A značajno su unapređene operativne sposobnosti ovog vida vojske koji nikad nije bio snažniji“, zaključuje MO u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar