Foto: Shutterstock

U Srbiji je za grejnu sezonu, koja počinje sutra, obezbeđeno dovoljno energenata, a remonti u toplanama su uspešno završeni i sve je spremno za isporuku toplotne energije, ocenjeno je danas na sastanku Ministarstva rudarstva i energetike sa predstavnicima Elektroprivrede Srbije (EPS) i Elektrodistribucije Srbije (EDS).

Predstavnici EPS, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, rekli su da su zalihe uglja i akumulacije vode na visokom nivou, da se remonti završavaju prema planu i da će EPS obezbediti pouzdanu proizvodnju energije tokom grejne sezone.

Predstavnici EDS su istakli da su tokom ove godine realizovana najveća ulaganja u distributivni sistem, zamenjeno je 34.000 starih stubova betonskim, modernizvano je 2.400 kilometara mreže i postavljeno je više od pola miliona digitalnih brojila.

„Time je unapređena sigurnost snabdevanja električnom energijom širom zemlje, omogućeno brže otklanjanje kvarova i smanjenje prekida u snabdevanju“, piše u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ:

Na sastanku je rečeno da posle više od decenije postoji visoka popunjenost opreme u magacinima i da je na vreme završena seča rastinja.

Na sastanku su takođe saopšteni i podaci o popunjenosti skladišnih kapaciteta, snabdevanju i distribuciji gasa.

„Posebna pažnja će se posvetiti potencijalnom prekidu snabdevanja prirodnim gasom iz pravca Ukrajine kako bi se analizirao uticaj ovog događaja na transportni gasni sistem i posledično na isporuku gasa u potrebnim količinama toplana u Srbiji“, navedeno je u saopštenju.

Dogovorene su dodatne količine gasa iz Azerbejdžana tokom predstojeće zime, zatim da se radi i na osiguravanju i dodatnih količina iz Rusije ako potražnja poraste zbog niskih temperatura.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar