Foto:MRE/ ZORAN PETROVIC,Shutterstock,Nova.rs

Nakon što je roditelje srednje umetničke škole "Art drvo" sačekao hladan tuš kada im je razredni starešina napisao da se đaci oblače slojevito zbog temperature od 20 stepeni koja ih čeka u učionicama tokom zimskih meseci, isto je sačekalo i one čija deca idu u vrtić. Ministarstvo rudarstva i energetike tvrdi da se odluka o smanjenju potrošnje električne i toplotne energije za 15% i usklađivanje temperature u prostorijama na 20 stepeni ne odnosi na škole, bolnice i vrtiće. Čini se da iz resornog ministarstva Zorane Mihajlović nisu dobro pročitali svoju odluku, s obzirom da su istu prosledili Predškolskoj ustanovi "Čika Jova Zmaj" u Beogradu, koja bi trebalo da spada u grupu onih za koje odluka o uštedi struje ne važi.

Nova.rs imala je uvid u dokument koji je napravilo Ministarstvo rudarstva i energetike, nakon čega je prosleđen Ministarstvu prosvete, a potom i javnim ustanovama.

Foto:Nova.rs

PU „Čika Jova Zmaj“ je na osnovu toga obavestio svoje zaposlene o donetim merama.

Naime, u dokumentu naslovljenom sa „Predmet: Plan uštede energije“ traži se od rukovodioca centralnog grejanja u ovoj ustanovi da u svim objektima gde je grejanje na elektro kotlove iste podesi na dostizanje temperature od najviše 20 stepeni.

Navedeno je i da će se kotlovi gasiti svakog dana na kraju radnog vremena, vikendom i neradnim danima.

Takođe, smanjuje se upotreba dogrevnih tela, ukoliko je postignuta temepratura viša od 20 stepeni.
Sve to piše u obaveštenju koje je direktorka predškolske ustanove Čika Jova Zmaj uputila svojim zaposlenima.

Vrtić „promaja“ ne može da se zagreje

Majka čije dete ide u taj vrtić za Novu kaže da brojne stavke iz zahteva nisu sprovodive.

„Vrtić nije normalan objekat, star je bar 30 godina. To je montažna zgrada koju ne možeš da zagreješ bez dodatnih grejnih tela“, kaže zabrinuta majka.

Ona dodaje da su vaspitačice zimi uvek dogrevale sobe jer nije bilo hladno i pored radijatora.

PROČITAJTE JOŠ

„Ovo je problematično sa više aspekata. Kad isključiš grejanje preko vikenda, nema šanse da se prostorije zimi zagreju ni na 20 stepeni kad deca u ponedeljak dođu u vrtić“, kaže ona.

Šta kaže pravilnik

Podseća i na pravilnik uslova za osnivanje i obavljanje delatnosti predškolske ustanove u kome se navodi da temperatura prostorije za decu do dve godine mora biti minimalno 22 stepena.

Dodaje se i  da temperatura prostorija za decu od dve do sedam godina iznosi minimalno 20 °C, kao i da zagrevanje prostorija mora biti ravnomerno.

Iako na dopisu prosleđenom PU „Čika Jova Zmaj“ stoji potpis ministarke Mihajlović, ona je pre dva dana negirala da se ograničenje temperature na maksimun 20 stepeni odnosi na vrtiće i škole. Čak su nas uputili na zvaničnu stranicu na kojoj piše na koga se mera odnosi.
Dokumenta do kojih je došla Nova pokazuju da to nije istina.

Kako smo ranije pisali, u vajber prepisci razrednog starešine umetničke škole „Art drvo“ sa roditeljima, navedno je da „decu obuku toplije kada dođe zima“, pozivajuči se na meru o visini temperature u prostoriji – što je još jedan pokazetelj da su ovi dopisi stizali na adrese obrazovnih institucija.

Šta se još traži od škola i vrtića?

Kao mera uštede energije od škola i vrtića se traži da gase nepotrebno svetlo i da se oslanjaju na dnevno. Predlaže se gašenje računara, štampača i drugih uređeja – ključne su mere štednje osim ovih koje se odnose na energetski i toplotni sektor.

Od lica koja se staraju za kontrolu smanjenja potrošnje energije traži se i da vode računa o upotrebi bojlera uključujuči i sve ostale električne događaje.

Ministarstvo prosvete podržalo izuzeće škola i vrtića iz plana štednje

Ministarstvo prosvete je pozdravilo odluku Ministarstva rudarstva i energetike da škole i predškolske ustanove budu izuzete iz plana ušteda energije.

Smatramo da je ova odluka u interesu dece i učenika i nesmetanog odvijanja nastave u optimalnim i zakonom propisanim uslovima“, saopštilo je Ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da je Ministarstvo prosvete uputilo ranije školama, na inicijativu i zahtev Ministarstva rudarstva i energetike, dopis ovog ministarstva koje se odnosi na plan ušteda i preporuke i mere za uštedu energije.

„S obzirom na jučerašnju informaciju o izuzeću, interresorno ćemo se konsultovati o daljem informisanju ustanova iz nadležnosti Ministarstva“, naveli su oni.

BONUS VIDEO: Kako će izgledati grejanje iz toplane ove sezone: Da li ćemo se smrzavati ove zime?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare