Ivermektin Ivermectin
Ivermektin Foto:Shutterstock/HJBC

Ivermektin, lek koji je poslednjih meseci u fokusu javnosti u Srbiji u kontekstu lečenja od korone, nije efikasan u borbi protiv ove zarazne bolesti, zaključak je Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Fakultet je, kako je i najavljivano, danas objavio svoj zvanični stav o upotrebi ivermektina:

„Zbog brojnih komentara koji su se u poslednje vreme pojavljivali u medijima vezano za primenu preparata “Ivermektin” u lečenju Covid – 19 infekcije, Dekanski kolegijum Medicinskog fakulteta u Beogradu je smatrao da naš Fakultet, kao ustanova najvišeg nacionalnog značaja, treba da reaguje. U sledećem delu teksta integralno su prikazana ekspertska mišljenja rukovodstva Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, kao i Kolegijuma Klinike za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, koji su na naš zahtev efikasno odgovorili. Podsećamo da je Agencija za lekove i medicinska sredstva jedina institucija koja je ovlašćena za izdavanje dozvola za stavljanje u promet isključivo kvalitetnih, bezbednih i efikasnih lekova i medicinskih sredstava“, navodi se na portalu fakulteta.

OVDE  i OVDE možete pogledati stručna mišljenja fakulteta o ivermektinu u celosti.

Na žalost, upotreba u ivermektina – originalno leka za stoku koji se takođe koristi i u izuzetnim slučajevima u lečenju ljudi –  u Srbiji je u konstantnom porastu. Prodaja u biljnim apotekama bukti upravo zbog promocije koju lek doživljava u antivakserskim grupama.

BONUS VIDEO: Lončar „preti“ antivakserima: Država neće dozvoliti „ivermektin“ grupu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare