Foto: Nova S

Prof. Valentina Arsenijević Arsić, istaknuta članica Viber grupe u kojoj se savetovalo korišćenje ivermektina u lečenju korone, napustila je grupu nakon što je stiglo mišljenje Medicinskog fakulteta o korišćenju tog leka za stoku u lečenju koronavirusa.

„Uvažene kolege, dragi članovi grupe, upravo je stiglo obaveštenje da su eksperti dve katedre Medicinskog fakulteta (Katedra za Mikrobiologiju i Katedra za Imunologiju) dostavile zvanično obaveštenje Dekanu Medicinskog fakulteta. Shodno iznetim činjenicama i podacima, stav Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu je da ivermektin ne treba primenjivati u svrhe prevencije i lečenja infekcije virusom SARS-CoV-2 i bolesti COVID-19. U tom smislu nisam u mogućnosti da nastavim svoje članstvo na ovoj grupi, pomoc kolegama i pacijentima. Želim vam svako dobro, napisala je prof. Valentina Arsic Arsenijević.

Ona je samo jedna od istaknutih lekara u grupi LRNE „Ivermektin“. Njen kolega iz Niša, prof. Bojko Bjelaković, razrešen je funkcije načelnika Odeljenja za kardiologiju na Dečjoj klinici za interne bolesti.

Dekan Medicinskog fakulteta Lazar Davidović, juče je u izjavi za Nova.rs rekao da se očekuje stručno mišljenje o preparatima, a između ostalog i o Ivermektinu. Nakon toga na red dolazi i odluka o sudbini njegovih kolega sa fakulteta.

„U toku je rad katedri koje treba da daju svoje ekspertsko mišljenje o pojedinim preparatima, kada to bude urađeno, biće stavljeno i na internet stranicu fakulteta i svi će moći to da isprate“, kaže Davidović.

Na naše pitanje kakva će biti sudbina njegovih kolega sa Medicinskog fakulteta dekan odgovara:

„Kada katedre budu donele ekspertsko mišljenje o tome, biće preduzete i sve eventualne aktivnosti u vezi sa onima koji se evenrualno ne ponašaju u skladu sa akademsko-etičkim principima fakulteta i univerziteta“, objašnjava dekan Davidović.

Ministar Zlatibor Lončar rekao je da će se narednih dana videti neke konkretne aktivnosti države u vezi sa lekarima koji su preko Vajbera delili savete koji nisu potpuno usklađeni sa strukom.

Bonus video: Lončar – Država će reagovati povodom vajber grupe za Ivermektin

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare