Sigurno se sećate Slavice Gajić (49) iz beogradskog naselja Rakovica koja dve godine nije mogla da pronađe posao u struci, iako je 20 godina radila u hemijskoj industriji, a samo zbog toga što je "blizu pedesete". Nakon što je Nova.rs objavila Slavičinu potresnu ispovest i borbu za preživljavanje bez posla, a sa kreditom i jazavičarem Rašom, njoj se, možemo reči, sreća osmehnula – Slavica je nakon našeg teksta pozvana na razgovor u jednu kompaniju. Tu, međutim, nije kraj. Poslodavac joj je ponudio takve uslove, da ona, kako priča za Nova.rs, još uvek ne može da veruje da tako nešto postoji u Srbiji.

Kada smo pisali o Slavici, ona je, na neki način, bila postiđena zbog svega što nam je ispričala. Nije želela da nam da svoju sliku jer ju je bilo sramota okoline.

„Nisam želela da ispadne da molim ljude da me zaposle, ali bila sam očajna. Diskriminisana sam, sam pogled poslodavca kada dođem na razgovor na posao me je užasavao, a tek rečenica ‘Pa vi još malo 50?‘’ Ne, imaću 20 čitav život“, priča nam Slavica.

Kaže da je bila pod stresom svih tih dana, nakon objave teksta. Očekivala je puno poziva od šire familije i prijatelja, do potencijalnih ponuda za posao. I jedna se i desila pre dva dana.

Foto: Shutterstock

„U ponedeljak su me pozvali iz jedne mlekarske industrije čestitajući mi što sam hrabra jer sam ispričala ono što je zapravo svakodnevica – kako muškarci i žene u poznim godinama ne mogu da se zaposle. Zahvalila sam im se rekavši da nemam vremena više da razgovaram, pošto treba da izvedem Rašu napolje“, priča nam Slavica ne sluteći da će joj glas sa druge strane žice ponuditi posao.

„Da li biste sutra ujutru došli kod nas na razgovor za posao? Imamo jedno sjajno radno mesto za vas, mada vi zaslužujete i bolje?’ rekla je ta gospođa, a ja sam ostala skamenjena. Razmišljam, ko li je smislio ovu foru, ko hoće da se našali sa mnom. Kako dalje teče razgovor, žena ne prestaje da me hvali – kako sam hrabra, kako sam samouverena, odlučna… Ništa mi nije bilo jasno. Razgovor se završio mojim obećanjem da ću doći sutra ujutru na adresu koja mi je data, te da ćemo opširnije popričati jer i dalje ne znam koji posao je u pitanju, kakvo je radno vreme, kolika je plata, dakle ništa o uslovima“.

Pročitajte još:

Kada je otišla na adresu, Slavicu je već na kapiji sačekala mlada žena koja joj je snažno stisnula ruku i zahvalila se što je došla.

„Prosto i dlaje nisam mogla da verujem da se ovo dešava. Ljudi moji, da li ima takvih poslodavaca u Srbiji? Ovo je san, nemoguće, pomislila sam. Žena me je sprovela do jedne kancelarije, poručila mi kafu i rekla da sačekam direktora, treba da stigne svakog trenutka“.

Foto: Volkswagen/Promo

Dok je posmatrala luksuznu kancelariju, skupe slike okačene na zidu, na vratima se pojavio direktor sa poslužavnikom u rukama. Tada je usledio još veći šok.

„To je bio moj direktor iz prethodne firme, čovek koji mi je rekao da sedim kući i odmaram, da je moja noga najbitnija, a potom me je ostavio bez posla i hleba. Pocrvenela sam od besa kada sam ga videla. Ustala sam rekavši mu da je sramotno što mi i ovo radi nakon što sam ostala bez posla, a potom i bez muža sa ogromnim kreditom i dugovima preko glave. Međutim, situacija je skroz neverovatna“.

Slavičin bivši direktor koji joj je uručio otkaz, more suza i brige preko glave, prešao je da radi u ovu mlekarsku industriju. Kada mu je rečeno da mu treba menadžer kontrole kvaliteta sirovog mleka, odmah je znao koga će pozvati – Slavicu.

Foto: EPA-EFE/WOJTEK JARGIO

„Verujte, još uvek nisam svesna šta mi se dogodilo. Ovo je kao na filmu. Da li je moguće da se ovo meni dešava? Ponuđena mi je pozicija menadžera sa platom od 110.000 dinara, radnim vremenom od sedam do tri, vikend mi je slobodan, a pošto bi trebalo da obilazim mlekare koji imaju uređaj sa mlekom i isporučuju ga ovoj industriji, dali su mi i auto. Zamislite. I ne samo to. Zbog noge, ne moram ja da vozim, nego će po potrebi sa mnom ići mladić koji će mi, između ostalog, pomagati da uzimam uzorke. Nemam reči, zaista“.

Prema njenim rečima, bivši direktor joj je priznao da je pogrešio, ali da su mu „nadređeni odavno visili za vratom“ zbg kadra koji je bio u firmi. Zato je na neki način želeo da se iskupi, pa čim se ukazalo ovo radno mesto, njemu je odmah Slavica bila na pameti.

Ona je prihvatila posao, a za naš portal poručuje da je ona samo od onih koje su jednostavno imale sreće, jer većina njenih godina i dalje muči muku da pronađe posao.

BONUS VIDEO: TOP 5 fakulteta sa kojima odmah nalazite posao

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar