Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Posno, pa mrsno - danas riba sutra prasetina. Za one koji su odlučili da idu u prazničnu kupovinu u poslednji čas cene su astronomske - pa je kilo mesa nemoguće naći za manje od 1.000 dinara, a riba se zavisno od vrste kreće od 400, pa do više od 1.000 dinara p kilogramu. Kada se sve sabere i stavi na trpezu za Badnje veće i Božić, teško da može jeftinije od 50 evra.

„Kod mene su badnjaci 300, ali bolje nećete naći, vidite ove slike Bogorodice to na ovoj pijaci nećete naći, samo kod mene“, kaže nam jedan od prodavaca na beogradskom Zelenom vencu i dodaje da će kraj tezge ostati do 20 časova, za sve one koji po badnjak dođu u poslenji čas.

Ipak, ima i onih jeftinijih, manje „ekskluzivnih barjaka“.

„Evo badnjaci su vam od 100 do 150 dinara, bicemo ovde dok ima ljudi, dok se ne smrkne“, kaže nam prodavačica badnjaka koja na Zelenom vencu stoji kraj tezge sa svojim sinom.

„Sada kupujem ono sto mi je ostalo, sve je skupo, ali mora da se spremi bozična trpeza“, kaže nam jedna baka.

“Kupujemo suvo voće, da razdelimo deci, jeste gužva, ali nismo mogli ranije”, kaže nam sagovornik.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Klio pasulja može se naći za 300 dinara, suvo voće koje neizostavno na božićnoj trpezi je nešto skuplje, kilo smokava koštaće vas 400 dinara, suve šljive 500. Kesica od pet oraha košta 100 dinara. Urme su 400 dinara, kajsije 750.

Pronaći meso i ribu danas je veoma teška misija – mesare i ribarnice su poprilično oputošene, a one koje još uvek imaju zalihe prodaju po astronomskim cenama.

„Čekam već pola sata, ali mi nije problem, sve sam ostalo pripremila. Ribu sam ostavila za poslednji trenutak da bi bila sveža. Cene jesu velike za naše prosečne džepove, ali sam za ovo odvojila novac još pre Nove Godine“, kaže sagovornica.

Jagnjetina može da vas košta oko 1090 dinara. Teleći but 1.045 dinara, plećka 1.450 dinara.

Tolstolobik u pijačnoj ribarnici košta oko 1.790 dinara za kilogram, dimljeni šaran je eksluziva koja košta čak 235 dinara, a cena smuša je nešto skromnija – 1.790 dinara.

Ukoliko trpezu želite da ukrasite kajmakom to će vas koštati oko 1000 dinara za kilogram, a sir dostiže ceno oko 500 dinara.

Najpovoljnije što može da se nađe je u velikim hiper-marketima, poput Ideje Rode i Maksija. Ako imate sreće – kilo šarana ćete uloviti za oko „370“ dinara, prasetinu ćete platiti oko 400 dinara, a jagnjetinu oko 650 dinara za kilogram.

Kilogram brancina je oko 1.000 dinara, pastrmka oko 450 dinara.

Uz ove cene samo nam ostaje da vam poželimo da se ne zagrcnete.

strong>Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koliko košta posna trpeza

Foto: Nova.rs/Video

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar