Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Zatišje radničkog bunta u Fijatu, koje je usledilo posle pregovora sa ministarkom Darijom Kisić Tepavčević, samo je rezultat privremenog gašenja požara. Radnici su i na najmanji nagoveštaj da će biti izigrani, spremni da svoje nezadovoljstvo istog časa preliju na ulice i blokiraju autoput i važne saobraćajnice, saznaje Nova.rs od zaposlenih. Za sada miruju, ali čekaju kraj meseca, za kada im je obećano "da će se sve znati".

Fijatovi radnici su, za samo dve nedelje, prošli put „od sjaja do očaja“. Radosne vesti da ih čeka svetla budućnost zbog proizvodnje električnog automobila, koje je 28. aprila lično saopštio predsednik Srbije Aleksanndar Vučić, bile su kratkog daha. Neprijatno otrežnjenje usledilo je već 12. marta, kada je menadžment ponudio radnicima otpremninu ili odlazak na dvogodišnji rad u Stelantisove fabrike u inostranstvu.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Radničko nezadovoljstvo upalilo je alarme u državnom vrhu, pa su se o krizi u Fijatu odmah oglasili predsednik Vučić i ministarka privrede, a Darija Kisić Tepavčević ministarka rada, pozvala sindikate i radnike na sastanak.

Rezultat je da se o sudbini radnika i dalje ništa ne zna, te da će konkretni predlozi socijalnog programa biti poznati do kraja meseca.

Šta je ko rekao?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da će država pomoći radnicima, ali i da „država ne može da odlučuje šta će raditi privatni vlasnik“, izostavljajući da ta ista država ima trećinu vlasništva u Fijatu.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković, u svoju odbranu je izjavila da nije znala za ovaj Fijatov potez i to objasnila rečima ‘“mi nismo znali šta je njima na umu“. Takođe je navela i da „nema nigde“ da neko sedi kod kuće, a da prima platu, aludirajući na jedan od zahteva radnika, da do proizvodnje novog modela 2024. godine budu na minimalcu.

Iz Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, posle pregovora sa sindikatima i radnicima stiglo je uputstvo „ne potpisujte ništa“ i preporučeno im da sačekaju socjalni program.

Od početka ove radničke pobune, od menadžmenta Fijata nije stigla nijedna zvanična informacija za medije.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Koji su mogući scenariji za radnike?

Petočlana delegacija Fijatovih radnika, zadovoljna je ishodom sastanka koji je u ponedeljak 16. maja vođen sa ministarkama rada i privrede, Darijom Kisić Tepavčević i Anđelkom Atansković.

Tada su izjavili da imaju čvrsta uveravanja da će socijalni program biti na dobrovoljnoj bazi, kao i odlazak u inostrane fabrike.

Jedan od pregovarača Zoran Miljković, za naš portal je ispričao da postoji više opcija za radnike i podvukao da „niko neće moći da dobije nasilni otkaz“.

„Radnici koji odluče da ostanu u fabrici, biće na minimalcu, ili će im se do početka proizvodnje novog modela 2024. pronaći posao u nekoj drugoj firmi. To je u skladu za zakonom, jer poslodavac može da pošalje radnike u drugu firmu na godinu dana, koja je udaljena maksimalno 50 km od matične firme“, rekao je on.

Zoran Miljković Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Dodaje i da je „umereni optimista“ i da veruje da će se problem Fijatovih radnika rešiti „u dobrom pravcu“.

„Fijat hoće da skine jedan broj ljudi, a znamo da ima zainteresovanih koji žele da se prijave za socijalni program. Jedan broj će otići u inostranstvo i mi mislimo da će to biti dovoljno, da neće dirati radnike koji želie da ostanu i da će se sve završiti na dobrovoljnom socijalnom programu“, naveo je on.

Miljković je takođe istakao i da će određeni broj radnika „vrlo brzo biti pozvan“, da radi na pripremanju hala i linija za montažu novog modela.

Najgori scenario koji može da zadesi radnike je potpuno gašenje fabrike i odlazak Fijata iz Srbije, a od takvog razvoja situacije strahuje Igor Anđić, koji je takođe bio na sastanku u Ministarstvu rada.

„Priča o električnim automobilima mi je prazna priča, ako hoćeš da otkačiš svu radnu snagu, kao što je nameravao Fijat. Taj njihov potez sam shvatio kao da nemaju nameru uopšte više da proizvode u Kragujevcu“, sumnjičav je Anđić.

Igor Anđić Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Fijat, kao po običaju, ćuti“

Radnička pobuna, blokada puteva, medijsko inetersovanje i na kraju sastanci sa ministarkama privrede i rada, nisu bili dovaljan signal da se o ovom problemu oglasi Fijat.

Radnici koji su pre pet dana bili na pregovorima u minustarstvu, još uvek čekaju poziv menadžmenta. Igor Anđić, za Nova.rs kaže, da je zbog takvog stava menadžmenta razočaran i dodaje da „Fijat, kao po običaju, ćuti“.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Oni konstantno ćute, imaju taj stav, da stalno ćute i da nikada ne odgovaraju na naše zahteve. To je najveći problem. Mnogo je nejasnoća u vezi sa svim što se dešava. Oni su od nas tražili da se izjasnimo za nešto, a ne znamo ni šta nam se nudi, ni kako nam se nudi. Ništa ne znamo, za nas je sve ovo teška magla“, ukazao je Anđić.

On je na kraju rekao i da su u ministarstvu predali zahtev sa preko 20 pitanja, u kojima su taksativno tražili da se menadžment izjasni o svemu.

Od toga, da li se radnici u inostranstvo šalju na obuku ili na rad, da li je to službeni put, ili će im ovde biti prekinut radni staž ako odu. Takođe, tražili su i zaštitu ranjivih kategorija, prvenstveno samohranih roditelja, kao i bračnih parova koji rade u Fijatu.

„Kada bismo imali te odgovore, nikakav problem ne bi bio i da se radnici izjasne za određene ponude. A, ovako, mi nemamo nikakvu ponudu, samo neki spisak sa zemljama i okvirne iznose zarada koje bi imali, što je neozbiljno i neprofesionalno“, zaključio je Anđić.

U Fijatu je prema nezvaničnim informacijama zaposleno oko 2.100 radnika. Ukoliko ne budu zadovoljni soijalnim programomom i ponuđenim rešenjima do početka proizvodnje novog modela 2024. godine, najavljuju da će na ulice izvesti svoje porodice i da će oko 5.000 ljudi blokirati autput i važne saobraćajnice.

Ministarka Kisić ne odgovara

Portal Nova.rs, zatražo je odgovore od ministarke Darije Kisić Tepavčević, u vezi sa socijalnim programom za Fijatove radnike, ali do objavljivanja ovog teksta, ona nije odgovorila na naše mejlove, pozive i poruke.

BONUS VIDEO Radnici Fijata – izjava za medije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare