Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Kolacija za slobodu medija i CRTA pozvali su novinare, medijske radnike, udruženja građana i celokupnu zainteresovanu javnost da svojim potpisom podrže peticiju kojom od Vlade i narodnih poslanika Skupštine Srbije traže da hitno izmene nacrte medijskih zakona.

Peticija je dostupna na ovom linku u okviru sajta Fondacije „Slavko Ćuruvija“.

Naime, Skupština Srbije će u veoma kratom roku glasati o izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima.

Iako je novim zakonima trebalo da se unapredi nezavisnost medija u Srbiji, u nacrtima zakona, koje je Vlada Srbije usvojila, ostaju sporne tri ključne tačke koje poništavaju pozitivne promene, navodi se na sajtu Fondacije Slavka Ćuruvije.

Šta omogućavaju novi zakoni? 

Novi zakoni omogućavaju državnom Telekomu Srbije da osniva i kupuje medije, čime se omogućava još jača kontrola države nad informisanjem građana i medijskim tržištem,

Foto: EPA/KATHERINE TAYLOR

Novi zakoni nisu obavezali REM da postupa po žalbama građana, pa tako ovo telo može da nastavi da žmuri na kršenja svih pravila profesije i širenje nasilja u interesu velikih medija i da za to ne plaže računa nikome,

Novi zakoni nisu rešili problem zloupotrebe državnih institucija i funkcija u izbornim kampanjama, niti su obavezali REM da prati da li se, koliko i kako predsednik države i Vlade, ministri i drugi javni funkcioneri pojavljuju u najgledanijim medijima tokom kampanje i da o tome obaveštavaju građane.

Koji su zahtevi? 

„Zato zahtevamo da se u nacrtima Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima koji će se naći pred poslanicima Srbije:

Hitno obrišu članovi kojima se državnim preduzećima poput Telekoma Srbija omogućava da imaju medije u svom vlasništvu,

Hitno unesu odredbe koje omogućavaju sudsku i građansku kontrolu postupanja REM-a po žalbama građana i organizacija,

Hitno unesu odredbe kojima se ograničavaju funkcionerske kampanje i propisuju kriterijumi i metodologija na osnovu koje REM prati izveštavanje medija tokom izbornih kampanje“, navodi se u saopštenju peticije.

PROČITAJTE JOŠ

Dodaje se da s obzirom da će poslanici o predlozima zakona glasati u vrlo kratkom roku, imamo jako malo vremena da reagujemo i promenimo zakone u korist poštenog i profesionalnog novinarstva, te vas molimo da potpišete ovu peticiju što pre i dodatno je podelite sa svojim kolegama!

„Iako predstavnici Ministarstva inforisanja i telekomunikacija, premijerka i poslanici vladajuće stranke neprestano tvrde da su predlozi dva medijska zakona dobila podršku svih učesnika u procesu, Koalicija za slobodu medija i CRTA ostaju pri stavu da tri ključne sporne tačke mogu proizvesti nesagledive posledice po slobodu izražavanja u Republici Srbiji i poništiti sva unapređena rešenja koja nacrti ovih zakona sadrže“, zaključuje se.

PETICIJU MOŽETE POGLEDATI I POPUNITI OVDE

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar