Foto: N1

Združena akcija "Krov nad glavom" i Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11 zatražili su od Komore javnih izvršitelja i Ministarstva pravde da hitno intervenišu i ispitaju postupanje javne izvršiteljke Mirjane Dimitrijević u izvršenjima protiv porodica Vuksanović i Marjanović. 

U zajedničkom saopštenju se ističe da  „bahatost sa kojom je izvršiteljka Mirjana Dimitrijević vodila postupak 30. septembra u dvorištu kuće porodice Vuksanović treba da zabrine sve ljude u Srbiji, jer to može svima da nam se desi“.

„Za 30. septembar je bila zakazana ‘identifikacija predmeta izvršenja’, budući da dom porodice Vuksanović nije objekat koji poverioci potražuju. Umesto da utvrdi da li je dom porodice Vuksanović objekat iz izvršne isprave ili ne, Mirjana Dimitrijević je improvizovala ‘suđenje’ u kom se uzima u obzir samo ono što njoj odgovara i uvažavaju samo oni veštaci, koje je ona odabrala, da bi na kraju ‘utvrdila’ da je predmet izvršenja onaj objekat na kome ona želi da se izvršenje sprovede. To je nova kuća, koju su Vuksanovići sagradili i koja je više nego duplo veća od one iz sudske presude, dok je kuća iz presude srušena pre 20 godina o čemu svedoče i brojna veštačenja sudskih veštaka, kao i dokumenti građevinske inspekcije“ naglašava se u saopštenju.

Takođe se dodaje da se u „tom petočasovnom mrcvarenju, koje u celini možete pogledati na Fejsbuk profilu Združene akcije Krov nad glavom, jasno se vidi da izvršitelji uopšte ne izvršavaju sudske odluke, već da svojim ‘kreativnim tumačenjima’ izvršnih isprava zapravo donose presude“.

Sporna kuća porodice Vuksanović Foto: Privatna arhiva

„Presuda Mirjane Dimitrijević protiv porodice Vuksanović je izbacivanje na ulicu. Nakon što je završila sa ‘identifikacijom’, izvršiteljka Dimitrijević je ucenila porodicu Vuksanović da na licu mesta otkaže punomoćje svom advokatu i da odustane od svih daljih pravnih radnji protiv njenih odluka, da bi im ona zauzvrat odobrila rok za iseljenje do 1. decembra. Da nisu rekli da će odustati od dalje borbe, Vuksanovići bi završili na ulici istog dana, 30. septembra nakon ‘identifikacije“ upozoravaju „Krov nad glavom“ i Incijativa A11.

Oni ističu da „nepravda nad porodicom Vuksanović nije usamljen slučaj“.

„Naprotiv, privatni izvršitelji često zloupotrebljavaju nejasne pravne situacije kako bi, zahvaljujući svojim širokim ovlašćenjima, otimali ljudima domove. Podsećamo da prema podacima Republičkog geodetskog zavoda u Srbiji ima oko milion i po nelegalnih stambenih objekata, i da su to domovi ljudi koji nisu imali sredstava i mogućnosti da na drugi način dođu do svog krova nad glavom. Svi koji žive u ovim objektima mogu biti žrtve izvršiteljskih prevara“ ocenjuje se u saopštenju.

Izvršiteljka Mirjana Dimitrijević se, kako ocenjuju, „očigledno specijalizovala za izvršenja u kojima se složene pravne situacije mogu ‘kreativno tumačiti’ tako da se ljudima oduzimaju domovi, što smo videli i 29. oktobra prilikom pokušaja iseljenja porodica Marjanović“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare