Vojislav Vuksanović Foto: NOVA S

Porodica Vuksanović sa Atokomande, već tri godine bije bitku sa izvršiteljima, koji žele da ih isele iz doma u kom žive od 1936. godine. Ono što je najnelogičnije u celoj priči, jeste to što je objekat izvršenja, kuća od 66 kvadrata iz sudske presude, prestala da postoji pre 20 godina, dok se u katastru nikada nije ni nalazila. Novo izvršenje zakazano je za sredu 30. septembar u 12 sati, a izvršiteljka je najavila da će prisustvovati i veštaci građevinske i geodetske struke kako bi utvrdili predmet izvršenja.

Vojislav Vuksanović, novinar Nove ekonomije i aktivista Združene akcije Krov nad glavom, u razgovoru za Nova.rs rekao je da je prvo iseljenje bilo zakazano u junu 2017. godine, ali da je tada i još jednom nakon toga, izvršenje odloženo na inicijativu izvršnih poverilaca.

Vojislav ističe, da njegova porodica i on već tri godine prolaze kroz agoniju i dodaje da se nada da će u sredu konačno biti..

„Nakon što je izvršenje 2017. godine pomereno, poverioci su promenili izvršiteljku i angažovali Mirjanu Dimitrijević. Ona je prvo izvršenje zakazala u martu 2019. godine, međutim, do izvršenja ni tada nije došlo, jer se izvršni poverioci nisu pojavili“, objašnjava Vojislav za Nova.rs.

Prema Vojislavovim rečima, njegova porodica je nov objekat izgradila 2000. godine.

Foto: Privatna arhiva

„Stari je bio nebezbedan za život i zdravlje stanara, po veštačenju iz iste godine. Najpre smo pokušali da ga rekonstruišemo, ali se urušio, pa smo izgradili nov. Bukvalno smo sve što imamo uložili u ovu kuću. Mi smo u trenutku gradnje bili nosioci stanarskog prava i vlasnici dela objekta, koji je otkupjen od GO Savski venac, koja je i dalje jedan od suvlasnika“, objašnjava naš sagovornik.

Kako kaže, njegova majka, Snežana Vuksanović, je izvršni dužnik i živi na toj adresi od rođenja, dok se njena porodica nalazi na toj lokaciji od tridesetih godina prošlog veka.

„Priča se tu ne završava. Nakon izgradnje nove kuće, jedna od šest naslednica starog objekta se pojavila prvi put posle 70 godina i zahtevala da taj objekat pripadne njoj. Poverioci su na sve načine pokušali da dođu do novog objekta i od različitih institucija su tražili da se moja porodica iseli, a čak su pokrenuli i spor, koji su dobili 2012. godine i tražili da se mi iselimo. Ali, u tom sporu se nisu pominjali radovi koji su izvedeni, a koji su predmet novog spora“, objašnjava Vojislav i dodaje da je njegova porodica pokrenula postupak kako bi se utvrdili vlasnički odnosi nad novoizgrađenim objektom.

Važno je istaći da se presuda odnosi na stari objekat, koji je imao 66 metara kvadratnih, a još važnije je da taj objekat ne postoji na ovoj adresi već 20 godina.

Foto: Privatna arhiva

„U zaključku izvršiteljke Mirjane Dimitrojević, kao i u samoj presudi se navodi da se mi iselimo iz kuće na navedenoj adresi, dok kuća iz koje treba da se iselimo, uopše ne postoji u zemljišnim knjigama. Na toj katastarskoj parceli se nalazi više zgrada, odnosno više stambenih jedinica.

Inače, Vuksanovići imaju nekoliko nalaza veštaka. Jedno iz 2000. godine, u kome se konstatuje da je stari objekat, koji se pominje u presudi, srušen do temelja, a u drugom se detaljno opisuje kako izgleda novoizgrađeni objekat, sa skoro 170 kvadrata i više stambenih jedinica.

Foto: Privatna arhiva

Sudski veštak građevinske struke bavio se u toj presudi identifikacijom nepokretnosti iz presude i napisao je „da nije moguća identifikacija objekta prema obrazloženju iz presude Prvog osnovnog suda u Beogradu“, a u istom dokumentu se navodi i da se na parceli nalaze dve zgrade.

Foto: Privatna arhiva

„Mi smo nekoliko puta pokušali da razgovaramo sa ljudima koji pokušavaju da nas isele, ali je ceo proces započela jedna od poverilaca, koja je advokat po struci. Interesantno je da pojedini poverioci nisu ni znali da poseduju neku imovinu, koja im je prepisivana kroz decenije preko sudova bivše SFRJ. Jedna od njih je čak i izjavila da ni ne zna kako se uopšte zove osoba od koje je deo vlasništva nasledila. Posedovali smo ukupno 55 kvadrata tog starog objekta, a osoba koja je sve pokrenula je konkretno vlasnik 8 kvadrata“, objašnjava Vojislav.

Naš sagovornik ističe da je njegova porodica bila u Laćarku, mestu kod Sremske Mitrovice, odakle je jedna porodica i da su uspeli da stupe u kontakt i sa jednom iz Beograda.

„Oni su nam tad rekli da možemo da komuniciramo samo preko advokata, a naš advokat je tada zakazao medijaciju preko bivše izvršiteljke. Tada smo uplatili i predujam za sopstveno iseljnje, da bi im stavli do znanja da želimo ozbiljno da pričamo. Ali, advokatice suprotne strane su posle toga otkazale sastanak i rekle da nemaju odobrenje svojih klijenata da razgovaraju sa nama. Zatim su se pojavili sa čovekom iz Crne Gore, koji ima kriminalni dosije, a o čijem su hapšenju i prevarama pisali crnogorski mediji. Predstavio se kao investitor i pretio nam da ćemo biti iseljeni, ukoliko ne prihvatimo da napustimo kuću za 10.000 evra. Posle toga nam je bilo kristalno jasno da ne možemo normalno da razgovoramo sa tim ljudima“, priča Vojislav za Nova.rs.

Dodaje da, u slučaju da se poverioci ne pojave na izvršenju, po zakonu ono se obustavlja. Advokat porodice Vuksanović je poslao svu dokumentaciju sudu, kao i primere sudske prakse, ali sud o tom predmetu nije rešio više od godinu dana. I pred Višim sudom Vuksanovići su pokrenuli spor, kako bi se utvrdilo vlasništvo nad novim objektom i ovaj proces je u toku.

Združena akcija Krov nad glavom, čiji je Vojislav Vuksanović član,  povodom ovog slučaja poslala je saopštenje medijima u kome navode „da je porodica Vuksanović godinama izložena maltretiranju, neizvesnosti i stresu, jer presuda ne može da se izvrši, a poverioci koriste javne izvršitelje kako bi vršili pritisak u njihovu korist“.

Takođe, pozvali su mediji i organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, da se pojave na izvršenju, da bi se sprečilo da se zbog presude koja ne može da se sprovede i koja je vezana za nepostojeći objekat, porodici oduzme dom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare