Foto: Promo

 Združena akcija „Krov nad glavom“ upozorila je danas na sve češću nezakonitu praksu pojedinih izvršitelja tokom postupaka iseljenja koje ova organizacija  prati.

Reč je, kako navode u saopštenju, o tome da izvršitelji sve više preuzimaju ulogu sudija u postupku i na licu mesta tokom iseljenja „presuđuju“ o žalbama advokata ili same oštećene strane. To je, prvenstveno, nezakonito i apsolutno izlazi iz okvira njihove nadležnosti i, kao organizacija koja više od tri godine prati probleme stanovanja u Srbiji, skrećemo pažnju sudske vlasti i cele javnosti na to.

Foto: N1

U sredu 30. septembra, kako se dodaje,  u dvorištu porodice Vuksanović u Prilepskoj 7, „javnost je u direktnom prenosu mogla da vidi kolika je izvršiteljska vlast – da argumenti dužnika koliko god da su tačni i dobro obrazloženi zapravo nemaju nikakvu snagu i da prigovori na rad izvršitelja u praksi zapravo nisu relevantni jer o njima odlučuje sam izvršitelj“.

Foto: Privatna arhiva

„Imali smo priliku da prisustvujemo suđenju, koje je improvizovala izvršiteljka Mirjana Dimitrijević, na kom se odlučivalo da li postoji predmet izvršenja, pri čemu je izvršiteljka preuzela ulogu sudije i na taj način odlučila da izađe izvan svojih ovlašćenja, čime je još jednom potvrđeno da u praksi izvršitelji odlučuju, a ne samo izvršavaju sudske odluke. Mirjana Dimitrijević je pet sati izigravala suđenje da bi na kraju ‘odlučila’ da su veštaci koje je sama angažovala u pravu bez obzira na to što je advokat dužnika jasno dokazao da predmet izvršenja, onako kako je opisan u izreci presude, ne može da se identifikuje“ poručuju iz Krova nad glavom.

O svim prigovorima advokata porodice Vuksanović da je izvršiteljka prekoračila svoja ovlašćenja, kako se dodaje u saopštenju, odlučila je faktički sama izvršiteljka na licu mesta i nastavila sa izvršenjem, a o prigovorima će dalje odlučiti veštak tek pošto porodica Vuksanović izađe na ulicu.

Foto: Privatna arhiva

Dokumente iz predmeta, prema navodi Združene akcije „Krov nad glavom“, izvršiteljka je koristila onda kada su odgovarali njenoj interpretaciji da bi zatim sve na šta se pozivao advokat dužnika proizvoljno ignorisala.

„Podsećamo, izvršitelji su privatni preduzetnici, a ne sudije i činjenica da će na sve prigovore odgovoriti nakon što porodica završi na ulici pokazatelj je očigledne sistemske samovolje izvršitelja. Porodici je dat rok da do 1. decembra izađe iz kuće dobrovoljno, a uprkos činjenici da javnost ima pravo da prisustvuje izvršnom postupku, okupljeni građani, među kojima su bili i novinari portala Nova.rs, legitimisani su od strane policije koja je odbila da pokaže svoje legitimacije. Iseljenje je trajalo preko 5 sati, tokom kojih se izvršiteljka nedolično obraćala porodici Vuksanović, rečenicama poput: ‘Jeste li vi svesni da ste izgubili, čemu se nadate?“ prenose u saopšenju.

„Izvršiteljka Mirjana Dimitrijević poznata je po brutalnom postupanju prema porodicama koje iseljava i korišćenju službe hitne pomoći i policije kako bi izvršila pritisak na porodice, čemu smo svedočili u slučaju devedesetogodišnje starice Mare Džankić i samohrane majke Snežane Petrović iz Njegoševe“ tvrde u Združenoj akciji „Krov nad glavom“.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar