Vladika Irinej Bulović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Episkop novosadski i bački, somborski i segedinski Irinej Bulović, drugi put će učestvovati u trci za patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Prethodni put je izgubio u od svog imenjaka iz Niša, a sada se veruje da ima veće šanse, najviše zbog činjenice da je u prethodnim godinama u potpunosti preuzeo upravljanje SPC.

Irinej Bulović je rođen 11. februara 1947. godine. Bio je u najužem izboru za patrijarha i pre 11 godina, kad je tadašnji episkop niški Irinej Gavrilović nasledio tron SPC od patrijarha Pavla.

Pročitajte još...

Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, diplomirao je na Fakultetu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu 1969. godine, a za vreme studija je primio monaški postrig od svog duhovnog oca Justina Popovića, dobivši monaško ime Irinej. U istom periodu, tadašnji episkop raško-prizrenski Pavle, a kasnije patrijarh, rukopoložio ga je za jerođakona, a potom za jeromonaha. Na redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve 1989. godine izabran je za episkopa moravičkog, vikara patrijarha, a potom je posle hirotonije u Pećkoj Patrijaršiji 20. maja 1990. godine, izabran za Episkopa bačkog i ustoličen u Novom Sadu, 24. decembra iste godine.

U javnosti se Bulović dugo vreme percipirao kao jedan od vodećih ljudi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno kao neko ko iz senke povlači važne poteze. Kao osoba koja tradicionalno gaji dobre odnose sa svakom vlašću, episkop Irinej se nameće kao jedan od prihvatljivih izbora za aktuelni režim. Trenutno je na funkciji šefa Informativne službe SPC, a ujedno je i najuticajniji član Sinoda.

Tokom poslednjih dana patrijarha Irineja, bio jedan od episkopa koji je bio najčešće sa njim u kontaktu, a čak ga je i posećivao dok je poglavar SPC ležao na VMC Karaburma. Takođe, za Bulovića se tvrdi da je u za vreme patrijarha Irineja u potpunosti preuzeo kontrolu nad Srpskom pravoslavnom crkvom i da nijedna važna odluka nije mogla da prođe bez njegove dozvole. Njegova je bila poslednja kad se odlučivalo o sudbinama profesora na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, a upućeni u crkvena zbivanja tvrde su na njegovu sugestiju donete odluke o zabrani javnih nastupa pojedinih sveštenika i premeštanju velikodostojnika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare