Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Zoran Lončarević

Najnovije saopštenje Sinoda SPC, u kojem se to crkveno telo ograđuje od izjava episkopa Grigorija (Durića), nastalo je bez prethodne saglasnosti svih članova, iako je to pravilo. Kako saznaje Nova.rs, Sinod uopšte nije ni zasedao, već je prenet stav episkopa Irineja Bulovića.

Podsetimo, Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) ogradio se prethodnog dana od izjava episkopa diseldorfskog i Nemačkog Grigorija, ocenjujući da su one isključivo političkog, čak i stranačkog karaktera, i da nemaju dodirnih tačaka sa misijom SPC.

“Zbog toga Sinod obaveštava sve one koji te političke izjave pripisuju SPC ili ih na bilo koji način dovode u vezu sa njom, da se radi o isključivo ličnom stavu i angažovanju pojedinca, i to ne u svojstvu episkopa, nego isključivo u svojstvu građanina”, stoji između ostalog u saopštenju koji potpisuje kancelarija Sinoda.

Pročitajte još...

Prema informacijama našeg portala, Sinod nije zasedao u prethodnom periodu, što je inače praksa kad se saopštavaju stavovi ovog crkvenog tela, već je to učinjeno mimo pravila.

Izvor Nova.rs iz Patrijaršije SPC ističe da je do izbora patrijarha stav Sinoda jednak stavu poglavaru crkve, te da iza pomenutog saopštenja stoji najuticajniji sinodalac Irinej Bulović.

“Iako vladika Irinej ima potpunu vlast i kontrolu nad Sinodom, on se nije čak ni potrudio da zakaže sednicu, već je kao stav tog tela izneo svoje mišljenje samo da bi učinio zadovoljnim predsednika Vučića. U toku je izbor patrijarha i on baš na ovaj način želi da povrdi da je privržen vlastima”, navodi naš sagovornik, dodajući da je Sinod morao da se oglasi i kad su pojedini episkopi hvalili predsednika Srbije.

Vladika Grigorije, Foto:Vesna Lalić

“Dovoljno je pogledati sveže hvalospeve episkopa Sergija, Porfirija i Heruvima predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji su čista jeres, a koje Sinod nije osudio. Naprotiv, sve te pohvale su objavljene na sajtu SPC. U saopštenju nije precizirano od čega se Sinod ograđuje iz intervjua koji je za Newsmax Adria dao vladika Grigorije. Da li se ograđuju od vladikinog stava o Kosovu ili možda od stava da nam je potrebna država i crkva po uzoru na Svetog Savu. Nije jasno ni u kom delu vladika Grigorije Sinodu deluje kao partijski čovek, osim ako neki od njih nisu nosioci članskih karata Srpske napredne stranke, pa im svako različito mišljenje deluje kao opoziciono”, ističe naš izvor.

Naš sagovornik poručuje da je saopštenje Sinoda, kao i ograđivanje od vladike Grigorija, ništa drugo do pritisak na članove Sabora SPC i jasna poruka kako bi trebalo da glasaju tokom izbora za novog patrijarha.

“Aktivnosti državnih tabloida, državnih funkiconera, što javne, što tajne, nisu ništa drugo do pritisak kako doći do podobnog patrijarha. Sve drugo što se može čuti iz režimskih glasila proteklih dana nije ništa drugo do zamajavnje umorne javnosti koja bi trebalo da poveruje da umesto za patrijarha jedan vladika želi da trči trku za prdsednika. Istina je upravo suprotna. Jedan predsednik trči trku za svog novog srpskog patrijarha, a Grigorije mu se samo našao na putu”, zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare