Foto: Youtube/RTV/Bogooljublje/Arhiva

Odluka Vlade Srbije da, u sred epidemije, iz budžetske rezerve izdvoji milijardu dinara za radove na Hramu Svetog Save izazvala je novo komešanje u crkvenim krugovima. Na izjavu vladike diseldorfskog i cele Nemačke Grigorija, koji je listu "Danas" rekao da "ne treba graditi toliko crkava jer imamo bolnica u kojima je sve zapušteno", reagovao je saopštenjem kabinet patrijarha srpskog, i ocenio da se vladika tako "svrstao na stranu onih koji su do sada jasno pokazali ko su i šta su i da ne žele dobro Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, a samim tim ni srpskom narodu".

Pročitajte još:

Vladika Irinej Bulović, inače šef informativne službe Srpske pravoslavne crkve i čovek zadužen za komunikaciju patrijarha Irineja, nije prvi put izrazio neslaganje sa Grigorijem, ali je ovoga puta povod za sukobljavanje mišljenja bila izjava vladike diseldorfskog i cele Nemačke koju je preneo „Danas“.

Kabinet Patrijarha Irineja saopštenjem je reagovao na „Danasov“ tekst, pod naslovom „Vladika Grigorije: Usmeriti novac u bolnice, a ne u crkve“.

Vladika Grigorije je za „Danas“ podsetio da je više puta govorio da ne treba graditi toliko crkava, „jer imamo bolnice u kojima nema peškira, papira, gde je sve zapušteno“.

Vladika Grigorije Foto:Zoran Lončarević

Povod za tu izjavu je odluka Vlade Srbije da iz budžetske rezerve za SPC izdvoji milijardu dinara za izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru.

„Teško je gledati sve to, jer i to je odraz naše Crkve“, rekao je vladika Grigorije za „Danas“.

U reakciji na izjave date „Danasu“, kabinet patrijarha srpskog izdao je saopštenje u kome je navedeno da „nas ne iznenađuje pisanje ovog antisrpskog lista, kao što nas ne iznenađuje ni izjava rečenog vladike, ali smo zgroženi nad činjenicom da se teška epidemiološka situacija u Srbiji i nesreća svih nas zajedno koristi za političke obračune i napad na Srpsku Pravoslavnu Crkvu“.

U saopštenju patrhijarhovog kabineta navedeno je i da „nas žalosti i činjenica što se jedan od episkopa Srpske Pravoslavne Crkve svrstao na stranu onih koji su do sada jasno pokazali ko su i šta su i da ne žele dobro Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, a samim tim ni srpskom narodu“.

U nastavku saopštenja, kabinet upućuje pitanje „da li vladika Grigorije i njegovi prijatelji, istomišljenici i sagovornici iz Danas-a misle da Crkva izgradnjom Spomen-hrama na bilo koji način odmaže ovoj borbi ili tvrde da bi situacija bila bolja da se izgradnja potpuno obustavi, kao u vreme Josipa Broza? Odgovor ne treba čekati jer je svima unapred poznat.“

Podsećamo da je vladika Irinej Bulović na početku epidemije u Srbiji upravo u intervjuu za „Danas“ rekao da crkva ne razmišlja o ukidanju pričešća zbog opasnosti od zaraze, rekavši da „od pričešća se za dve hiljade godina nikad niko nije zarazio, pa ni svešenici koji su pričešćivali gubavce, tuberkulozne i druge obolele od tada neizlečivih zaraznih bolesti“.

Irinej Bulović Foto:Screenshot/Youtube/RTV/Bogooljublje

U nastavku saopštenja, kabinet patrijarha podseća da je izgradnja Spomen – hrama Svetog Save crkveno – državni projekat započet pre sto godina, kao i da SPC na razne načine pomaže bolnice i zdravstveni sistem Srbije, ne precizirajući konkretno o kakvoj pomoći se radi.

U isto vreme, vladiku Grigorija pozvali su „da javno pokaže koliko je bolnica do sada izgradio ili makar da objasni zašto to nije činio ranije, u vreme dok je, umesto bolnicâ, po Hercegovini gradio vinarije, hotele, ergele i tome slično, i to od sredstava koja je izdašno dobijao kako od Republike Srpske tako i iz budžeta Srbije“.

Izjava vladike Grigorija i saopštenje kabineta patrijarha usledili su pošto je Vlada Srbije, u sred epidemije i vanredne situacije u brojnim gradovima, donela odluku da isplati iz budžetske rezerve milijardu dinara, odnosno osam i po miliona evra Srpskoj pravoslavnoj crkvi za radove na Hramu Svetog Save na Vračaru.

U isto vreme za ugroženi Novi Pazar iz budžetske rezerve izdvojeno je 10 puta manje novca – 91 milion dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram