Za tačno sedam dana počinje nova školska godina, te je glavno pitanje koje, sigurni smo, postavljaju svi roditelji koji su se već "bacili" na opremanje svojih đaka - kada će dobiti 20.000 dinara koje je gradonačelnik Aleksandar Šapić obećao svim školarcima na teritoriji Beograda. Prema nezvaničnoj informaciji do koje je došla redakcija Nova.rs, uplata će biti okončana u prvoj polovini septembra, a sve bi trebalo da krene u prvoj nedelji školske godine. Sa druge strane, iz tekuće budžetske rezerve Beogradu je u dve tranše u samo jednom danu isplaćeno oko dva miliona evra.

I dok je većina roditelja obezbedila udžbenike za svoje školarce – bilo da su ih kupovali preko škole ili u sopstvenoj režiji, ima i onih koji, kako kažu, čekaju „Šapićevih 20.000 dinara“, odnosno novčanu pomoć koju je gradonačelnik obećao beogradskim đacima za kupovinu knjiga.

Iako je do početka školske godine ostalo svega sedam dana, deca, roditelji, a po svemu sudeći, ni učitelji i nastavnici nisu dobili nikakvu zvaničnu informaciju kada bi isplata državne pomoći trebalo da počne.

U vrhu gradske vlasti saznali smo da bi isplata trebalo da bude okončana u prvoj polovini septembra.

PROČITAJTE JOŠ:

A da se novac za osnovce i srednjoškolce „prirema“, možda pokazuje i prebacivanje novca iz državne kase na račun Grada, prema kojem je za Beograd izdvojeno blizu 2.000.000 evra. Tačnije, iz budžetske rezevrve uplaćuju se dve tranše novca – od 117 miliona dinara i 113.673.000 dinara, što je ukupno oko 230,7 miliona dinara.

U obrazloženju piše da se novac uplaćuje za izvršavanje obaveza iz razloga koje nije bilo moguće predvideti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti.

Ta formulacija se, inače, koristi kad god se iz budžetskih rezervi prebacuje novac u gradsku kasu.

Isplata počinje 2. septembra?

Redakcija portala Nova.rs pokušala je na sve moguće načine da potvrdi našu informaciju o tome kada će beogradski osnovci i srednjoškolci dobiti 20.000 dinara, međutim iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu nismo dobili odgovor na postavljeno pitanje.

Isto pitanje uputili smo i Sekretarijatu za finansije iz kog su nam zaposleni rekli da ćemo dobiti odgovor, ali ga do objavljivanja ovog teksta nije bilo.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Upitali smo i gradonačelnika Šapića, koji je već o tome trebalo da obavesti roditelje. On se prvo nije javljao na telefon, a kasnije je burno reagovao iznošenjem neistina:

„Je l’ počeo neki rat? Zovete me 12 puta za dva sata“, rekao je ljutito gradonačelnik.

U vrhu gradske vlasti, međutim, smo saznali da bi isplata trebalo da bude okončana u prvoj polovini septembra.

Detaljniju informaciju pokušali smo da proverimo i preko direktora nekih beogradskih osnovnih i srednjih škola, preko kojih su gradskoj upravi i dostavljane prijave. Međutim, oni nezvanično kažu da isplatu očekuju u prvoj nedelji nove školske godine.

„Slagala bih vas ako bih rekla tačan termin isplate novca jer ga nema. Još uvek nismo dobili nikakvu informaciju, ali po pričama koje kruže hodnicima zgrade, novac bi nekima trebalo da legne već prvog dana nove školske godine, u ponedeljak 2. septembra. Takođe, kako sam načula, isplata će se nastaviti i u utorak, a možda čak i u sredu. Mislim da će prvo učenici osnovnih škola dobiti novac“, kaže za Nova.rs direktorka jedne osnovne škole na Novom Beogradu.

I njena koleginica sa Zvezdare smatra da će isplata za osnovce i srednjoškolce početi prvog dana škole.

„Zaista nemamo zvaničnu informaciju, ali bi potvrdu o tome trebalo da dobijemo do petka (30. avgust), kada je svečani prijem prvaka. Tako da, videćemo. Jasno nam je da su roditelji očekivali novac ranije što je i logično, kako bi na vreme kupili sve što je potrebno za školu, ali dobro, šta je tu je. Niko od učitelja i nastavnika neće terati decu da imaju udžbenike prve nedelje škole, ako zaista čekaju taj novac da legne“, objašnjava naša sagovornica.

Foto: Shutterstock

Direktor jedne srednje škole na opštini Palilula kaže za naš portal da je školama stiglo obaveštenje od Sekretarijata za obrazovanje da do 6. septembra dostave podatke o novopisanim učenicima i onima koji se iz nekog razloga do sada nisu prijavili za ovu vrstu pomoći.

„Treba da dostavimo spisak novih učnika s obzirom da smo imali kašnjenja u vezi sa prijavom za državnu pomoć. Mnogi roditelji se nisu prijavili kada je trebalo, zapravo ni mi, zaposleni, nismo znali do kada je rok. Onda su usledili prijemni ispiti, pa upis novih đaka, tako da smo mi prihvatali te nove prijave i baš ćemo danas – sutra da pošaljem nov spisak“, ističe direktor.

Roditelji čekaju „Šapićeve pare“

Dragana Mićić je majka troje đaka i jedna od onih roditelja koji još uvek nisu kupili školske udžbenike. Za Nova.rs kaže da čeka obećanu pomoć jer ne može „u jednom potezu“ da iskešira 500 evra, koliko joj treba za decu i to samo za knjige.

„Nisam još kupila knjige jer mi je veliki udar na džep da u jednom mahu uzmem tri kompleta knjiga. To je 60.000 sigurno, ne računajući školski ranaac, pribor, patike… Ljubica kreće u prvi razred i ona mora da dobije nove knjige jer je došlo do promene izdavača. Jelica kreće u četvrti, ona će iskoristiti nekoliko knjiga od najstarije Marije, a ostalo ćemo kupiti, a Marija će dobiti nov komplet knjiga za osmi razred“, kaže naša sagovornica.

PROČITAJTE JOŠ:

Ističe da nije nezahvalna i da se raduje novčanoj pomoći koju daje Grad, ali smatra da je novac trebalo da legne na račun pre početka školske godine.

„Nažalost, nisam u mogućnosti da odmah iskeširam 50.000-60.000 dinara. Mislim da je pogrešno što se čeka početak školske godine, ako uopšte i tada bude bilo uplate jer, kako nam je učiteljica rekla, škola još uvek nije dobila nikakvo obaveštenje o tome. Zato nam je rekla da ne žurimo s knjigama, da slobodno sačekamo taj novac da stigne, pa ćemo lako kupiti“, kaže nam Dragana.

Podsetimo, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić ranije je kazao da se Grad ove godine opredelio da umesto nabavke udžbenika, isplati novčani iznos za svakog beogradskog učenika, kao pomoć porodicama povodom početka nove školske godine, jer je ovo period kada roditelji imaju velike finansijske izdatke.

„Prijava počinje 22. aprila u školama i trajaće do kraja avgusta. Roditelji će sve informacije moći tamo da dobiju. Mi očekujemo da će sve biti završeno do kraja školske godine. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se prijavljivali za pomoć koju je država davala. Roditelji će ostavljati svoje podatke, račune na koje će biti uplaćen novac“, naveo je tada Šapić.

Do kraja avgusta roditelji imaju priliku da se prijave za pomoć Grada, a planirano je da isplata pomoći počne 1. septembra – to je bila informacija kada je saopšteno da će biti novčane pomoći.

BONUS VIDEO: Nova školska godina nosi nove financijske izazove roditeljima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare