Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs/Aleksandra Petrović/Nova.rs

Grad Beograd, kako je ranije odlučeno, od 1. septembra obezbediće besplatne udžbenike za svu beogradsku decu, koja pohađaju osnovne i srednje škole na teritoriji Beograda. Po svemu sudeći, sav posao kada je reč o procedurama treba da odrade škole, roditelji su mirni.

Sredstva za tu namenu planirana su budžetom. Kako je ranije rekao gradonačelnik Beograda Aleksandar Špaić, iz budžeta će biti izdvojeno 20 miliona evra, a za 180 hiljada učenika, koliko ih ima u Beogradu.

Kakva će biti procedura? 

Procedura će, kako je ranije saopšteno, biti takva da će škole birati izdavače, a kada se čitava procedura završi, novac će biti uplaćen izdavačima za komplete udžbenika za tačan broj dece koja su upisana u osnovne i srednje škole u glavnom gradu.

Dakle, škole će gradu dostavljati odabrane izdavače i tačan broj đaka, za roditelje tu nema nikakvog posla niti obaveze.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kako se navodi, pravo na besplatne udžbenike imaće sva deca Beograda i to će biti olakšica za roditeljski budžet koji će im od nove školske godine obezbediti Grad.

Gradski sekretar za obrazovanje Nenad Radić najavio je da će početkom avgusta biti obezbeđeni udžbenici u svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu. Što bi trebalo da znači da će škole do avgusta dostaviti spiskove neophodnih knjiga.

Skupština grada usvojila odluku

Skupština grada usvojila je Odluku o dodeli udžbenika i udžbeničkih kompleta za učenike javnih osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Beograda za školsku 2023/2024. godinu.

Usvojena je i Odluka o pravima deteta u oblasti finansijske podrške porodici sa decom na teritoriji grada Beograda, kao i Odluka o pravu na naknadu troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice na teritoriji grada Beograda.

Podsetimo, pored besplatnih udžbenika za đake osnovnih i srednjih škola, prestonički vrtići za svu decu bi takođe trebalo ubuće da budu, takođe, besplatni.

PROČITAJTE JOŠ

Za decu van Beograda, kompleti udžbenika papreno skupi

Kupovina udžbenika za školarce i ove godine biće veliki izdatak za kućni budžet. Pojedine osnovne škole van Beograda već su poslale spiskove potrebnih udžbenika sa cenama za narednu 2023/2024. školsku godinu, a njihova ukupna cena iznosi oko 18.000 dinara. Ova cena, ali i „napomena“ za sve one koji se odluče da posredstvom škole obezbede školske udžbenike, razbesnela je roditelje

Učitelji i nastavnici biraju udžbenike za prvi i peti razred

Učitelji i nastavnici koji će od jeseni predavati đacima prvog i petog razreda osnovne škole, ove godine biraju nove udžbenike za te razrede, a izdanja za koja se budu opredelili, koristiće se od 1. septembra, u naredne četiri školske godine.

Novi odabir je u skladu sa Zakonom o udžbenicima, budući da ove školske godine ističe period za koji je važilo prethodno opredeljenje.

Zakon predviđa da se izbor udžbenika vrši za četiri školske godine, dok se za školsku godinu u kojoj se prvi put primenjuje novi program nastave i učenja, udžbenici biraju na period od jedne godine, a nakon toga sledi novo opredeljenje, koje obavezuje škole da ta izdanja koriste četiri školske godine.

Međutim, zakon kaže i da „izuzetno, odluku o promeni udžbenika može doneti nastavničko veće na obrazloženi predlog stručnih veća za oblast predmeta, odnosno stručnog veća za razrednu nastavu, o čemu obaveštava Ministarstvo“.

Besplatni udžbenici od ministarstva

Ministarstvo prosvete obezbeđuje besplatne udžbenike za učenike osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Pravo na besplatne udžbenike, u skladu sa odgovarajućom odlukom Vlade Republike Srbije, imaju sledeće kategorije učenika:

Učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći)

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu

Učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format)

Učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja.
Za školsku 2022/2023. godinu, novina je da pored učenika iz navedenih kategorija, pravo na besplatne udžbenike ostvaruju i:

Učenici sa izuzetnim sposobnostima koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima, odnosno po IOP-u 3; i učenici prvog i drugog razreda koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

***

BONUS VIDEO: Zašto su sporni udžbenici za ruski jezik? – Aleksandar Kavčić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare