Jovanka Broz i Tito Muzej istorije Jugoslavije
Jovanka Broz i Tito Foto: Muzej Jugoslavije

Prva dama Jugoslavije, simbol moći i neprikosnovena vladarka iz senke Jovanka Budisavljević Broz rođena je 7. decembra 1924. godine na prostoru sadašnje Hrvatske. U više svojih intejvua, Jovanka je isticala da je njena porodica poreklom iz Peći sa Kosova I Metohije. Sa svojih 17 godina je postala deo Partizana i učestvovala u različiitm borbama protiv okupatora.

Ostalo je zapisano da je nekoliko puta bila povređena, a uspela je da preživi I tifus.

O Jovanki Broz su govorili kao o dami upadljive lepote, koja je bila veoma vitka.

Jovanka I Tito Broz – par o kom će se pričati

Foto: AFP / AFP / Profimedia

Godina 1952. ostaće upamćena kao početak braka izemđu Josipa Broza Tita Jovanke Broz.

U nekim od zapisa stoji da je Jovanka Broz svog budućeg izabranika ugledala kroz prozor deset godina

ranije, kao I da je ostala potpuno opčinjena.

Brak Jovanke I Tita ostaće upamćen kao sklad, a gotovo da ne postoji kraljevski par ili lider kog nisu upoznali zajedno.

Ističe se da je Jovanka bila veoma temeljena u svemu šta je radila, I da je vrlo predano I odgovorno prihvatala sve uluge.

Divile su joj se sve žene tadašnje Jugoslavije, ali ponajmanje one sa kojima je svakodnevno bila u direktnom kontaktu.

Različite su ocene njenog uticaja na državnost Jugoslavije I samog Tita, ali gotovo da je izvesno da je ideja o osnivanju pokreta Nesvrstanih – bila njena.

Kao jednu od njenih mana, oni koji su želeli po svaku cenu da je ospore, negodovali su zbog nedostatka njenog formalnog obrazovanja.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, sve ima svoju tamnu ili drugu stranu medalje, pa tako I brak o kome se pričalo. Trazvice između predsedničkog para, navodno su počele još 1970. godine.

O njihovom odnsu vodile su se oštre polemike I rasprave.

Jovanka Broz gotovo da je otvoreno bila u sukobu sa većinom najbližih Titovih ljudi, a za čak deset od 11 je smatrala da su nekakvi agenti, a svoje pojedine ispade, pravdala je željom o žaštiti Tita.

U više navrata se na velikim sastancima raspravljalo samo I isključivo o Jovanki Broz, a jedan takav primer jesu I jugoslovenski forumi.

Među brojnim analitičarima, strujalo je I mišljenje da je Tito, koji je bio u već poodmaklim godianama, zapravo izmanipulisan I da mu je Jovanka u više navrata predstavljana kao loša.

Konačan razlaz jednog od najuticajnijih parova skorije istorije zapravo se događao u etapama, a već do polovine sedamdesetih godina – Jovanka je bila sve više udaljena od svog supruga.

Primetno je bilo I da Jovanke nema u mnogim inostranim posetama koje je Tito u tom trenutku obavljao, a sve češće se u brojim krugovima govorkalo o svađama koje su postale svakodnevne.

Nakon prijema jednog političkog lidera, u sred leta, Jovanka je bila uhapšena I to pod sumnjivim okolnostima, što je predstavljalo kraj kraja.

Nada – svetlo u tunelu Jovanke Broz

Jovanka Broz 1956. Foto: Galerija Matice srpske

U Užičkoj 15 u Beogradu, u rezidenciji u kojoj živeo bračni par Broz, nalazila se I Jovankina sestra, Nada

Budisavljević.

Ona je, kako je ispričala u knjizi o Jovanki, boravila u jednoj o tri sobe na 1. spratu pomenute rezidencije, a kratko je bila zaposlena I službi Josipa Broza Tita, međutim, dala mu je otkaz.

Nada Budisavljević govorila je o Jovanki I Brozu Titu kao o ljudima starinskog kova, koji su vrlo pažljivo čuvali svoju intimu.

Kada se Jovanka udavala za Tita, njena mlađa sestra predočila joj je da se udala za svoju ikonu.

Jovankine sestre znale su da Jovanka radi kod Tita, ali nisu imale skoro nikava sazanja da među njima nešto postoji.

Vest o udaji za Tita, svojim sestrama, Jovanka je saopštila 1952. godine.

Reakcija Jovankinih sestara bila je gotovo istovetna kao kada su primile vest o smrti brata.

Život u Užičkoj 15 za sve sestre Budisavljević bio je gotovo isti kao onaj koji su vodili I pre, a obećanje za to lično im je dao Tito.

Pored brojnih intimnih detalja, Nada je istakla da su ručavali u kabinetu I da su izbegavele odlazak u

trpezariju.

Svoju sestru Jovanku je opisala kao vrlo energičnu I pametnu ženu.

Ona je podvukla da je najteže bilo biti svedok njene tuge I slušati o njenom bolu I patnjama.

Iako se u jednom trenutku preselila iz predsedničke rezidencije, Nada je više puta dolazila u kuću Brozovih I pomagala im oko svega što im je potrebno.

U svojoj emotivnoj ispovesti, Nada kaže da je Jovanka Broz vrlo patila za svojim premunilim suprogom, kao I za svim zajedničkim uspomenama.

Jovanka I Tito – odluka da nemaju potomstvo

Jovanka Broz Muzej istorije Jugoslavije
Jovanka Broz Foto: Muzej Jugoslavije

U nastavku svoje emotivne ispovesti, sestra Jovanke Broz, Nada, ističe da su nju, kao I njenu sestru Zoru,

Broz prihvatio kao svoju decu, a često ih je I pitao za mišljenje, što je njima bilo veoma dragoceno.

Nada nije mogla sa sigurnošću da razazna koji je razlog zaštto nikada nisu uspeli da ostvare potomostvo.

Na kraju, ispotaviće da je najverovatnije odluka o deci bila lična, Jovankina, jer je ona smatrala da bi Titu to naškodilu u datom trenutku.

Tito je, bar kad je o deci reč, više uspeha imao sa svojim prethodnim izabranicama.

Jovanka i Tito – istinski simboli Jugoslavije 

Foto: Universal History Archive / Shutterstock Editorial / Profimedia

Čitav životni put Jovanke Broz istinski je bio trnovit, od suvladarke do udovice, od prve dame do špijunke. 

Kako bilo, gotovo da nema onog ko je nije, pojavno, ali i kao ličnost smatrao istinskim simbolom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. 

Van svoja četiri zida, a i kad bi se vrata intime porodice Broz otvorila, Jovanka i Tito delovali su kao skladan par, koji su, gde god da su se pojavili, odisali pomenutim skladom. 

Koliko su iz svima znanih sopstvenih razloga bili važni javnosti – najbolje govori činjenica da oni žive. Žive i kada su zvanično ili bili razdvojeni, žive i godinama nakon raspada Jugoslavije, žive i nakon svoje smrti. 

Zlato Jovanke Broz – zaostavština vredna života 

Jovanka Broz Muzej istorije Jugoslavije
Jovanka Broz Foto: Muzej Jugoslavije

Praktično odmah po objavljivanju Titove smrti oformljene su takozvane propisne komsije koje su upućene u dvorove i reizidencije širom tadašnje zemlje. 

Bilo je neophodno što je brže moguće decidno popisati svu imovinu koja je postojala. Osim što je trebalo odlučiti šta raditi sa toliko vrednim stvarima, postojao je još neko – Jovanka Broz. 

Samo nekoliko nedellja nakon maršalove smrti, sprovedena je odluka o Jovankinom iseljenju iz Užičke 15, a proneo se glas da je Jovanka u tom trenutku uz kafu i čokoladne bombone ćaskala sa svojom sestrom Nadom. 

Jovankin odlazak iz rezidencije predstavljen je u nekoliko scenarija, prvom koji je navodno imao realtivno mirnu i posve umerenu diplomatsku notu, i drugi po kom iseljnje prve dame propraćen pretnjom pištoljem. 

Navodno je postojao i spisak svih predmeta koje je Jovanka Broz uspela da prenese u vilu „Bor“, a reč je o posteljini, posuđu, baštenskoj garnituri i pojedinim kućnim aparatima. 

Svemu pomenutom bilo je pridodato i nekoliko komada nakita, uglavnom ogrlica, ali to je bio samo maleni delić ukupne ostavštne,

Kasnije je Jovanka uputila i pismo u kom je navela joj fali dobar deo stvari, koje su pod ključem ostale u njenoj garderobi u Užičkoj 15, a navela je i da joj je pojedini nakti oštećen, poput ogrlice sa školjkama. 

U pismu je istakla da joj je većinu poklona dao suprug, Josip Broz, ili je deo sama kupila ne nekim od brojnih proputovanja. 

U svom dodtanom zahtevu, Jovanka je popisala i zatražila 23 komada nakita, koji je veoma vredan, a tu se našle i veoma vredne kolekc/ije.

Krajem marta 1982. godine održana je sednica Predseništva Socjalističke Federativne Republike Jugoslavije na kojoj je odlučeno da da se sve zlato deportuje u trezor Narodne Banke Jugoslavije.

Vrednost tog nakita iznosila je najmanje 20 miliona tadašnjih dinara. 

Muzej Jugoslavije naknadno je objavio da oni poseduju tek nekoliko stvari od svega ukupnog što je uspela da dobije na revers.

Više je indicija da se sa brojim procedurama koje su direktno povezane sa Jovankinom ostavštinom, namerno odugovlačilo , a čitav proces utvrđivanja stečenog, urađen je prilićno traljavo.                                                 

Smrt Jovanke Broz – poslednji pozdrav epohi 

Jovanka Broz i Tito Muzej istorije Jugoslavije
Jovanka Broz i Tito Foto: Muzej Jugoslavije

Petnaest minuta pre podneva, 20. oktobra 2013. godine, preminula je Jovanka Broz. Imala je 89 godina.

Tim povodom održana je i sednica Vlade, na kojoj se raspravljalo o mestu, kao i vremenu sahrane – a za te potrebe osnovan je organzacioni odbor. 

Zanimljivo je da je nemačka štampa pomno pratila sve u vezi sa smrti Jovanke Broz, a istkali su da je ortišao „krunski svedok“.

Vlada Republike Srbije donela je odluku da poslednja Jovankina želja bude ispoštovana. Ona je, uz vojne počasti sahranjena u Kući cveća. 

Prva dama Jugoslavije počiva u prostoriji pored mermernog spomenika, a ispod kog je sahranjen Tito. 

Na Jovankinoj sahrani govorio je tadašnji premijer Srbije, Ivica Dačić koji je rekao da se ne opraštaju samo od Jovanke, već i od Titove epohe.

Pored Dačića sahrani su prisustvovali i Dragica Nikolić, tadašnja prva dama Srbije, Igor Jovović, tadašnji ambasador Crne Gore, Milorad Pupovac, poslanik u Hrvatskom saboru, Josip Joška Broz, unuk Broza Tita, Slavica Đukić Dejanović, tadašnja ministarka u Vladi Srbije, Jovo Kapničić, narodni heroj i drugi. 

Sahrani Jovanke Broz nije prisustvovao ni jedan predsednik zemlje koja je nekada bila deo velike i tako zanačajne Jugoslavije. 

Na samo ulazu u Kuću cveća bili su izloženi Jovankini posmrtni ostaci, a brojni građani koji su pristigli imali su mogućnost da oproste od nje. 

Najmanje sto novinarskih ekipa iz zemlje i svete – pratilo je sahranu prve dame Jugoslavije. 

U Jovankinu čast Borci Šeste ličke divizije održali su počasnu stražu. Spuštanje kovčega u grobnicu pratila je pesma „O bela, ćao“, a zabeleženo je i da je više od sedamdeset autobusa punih ljudi iz svih krajeva bivše Jugoslvije pristiglo u Kuću cveća. 

Jovanka Broz je prethodno, 23. avgusta, primljena u Urgentni centar u Beogradu, a smrt je nastala usled zastoja srčanog mišića. 

Serija o Jovanki Broz – uvid u početak kraja

Foto: Ivan Grujić i Goran Kovačević

Na prvom programu Radio televizije Srbijesvakog ponedeljka u udarnom terminu, emitovana je serija pod nazivom „Jovanka Broz i tajne službe“, a u deset epizoda svojevsnih svedočenja, široj publici prikazan je put od od Jovankinog dolaska na Beli dvor, pa sve do udaje za doživotnog jugoslovenskog predsednika. 

Glamurozna dama i simbol, kako su je kasnije zvali, „Titove Jugoslavije“ živela je životom koji je prožet brojinim nesporazumima, sukobima, aferama, potpunom izolacijom, razdvajanjem od Tita, a posebno je prikazan i Jovankin život koji je na kraju bio u i nehumanim uslovima. 

Serija je zasnovana na bogatoj arhivskoj građi, a svoja svedočenja ispričali su neposredni učesnici, a sve je nastalo kao rezultat brojnih istraživanja naših, ali i inostranih istoričara.

Serija na svom početku opisije kako je tada, Jovanka Budisavljević dospela u blizinu Josipa Broza Tita, kao i da li su i kakav uticaj službe bezbednosti imale na to. 

U seriji se nametnulo i pitanje Jovankinog učešća u pripremi afere u kojoj je prisluškivan, a potom i smenjen Aleksandar Marković. 

Državni udar zejedno sa generalom Đokom Jovanićem – bio je centar jedne od emitovanih epizoda. 

Uvek intriganto – mešanje Titovih saradnika u njegov brak sa Jovankom, takođe je obrađeno. 

Duboko intimni detalji o Jovankinom psihičkom zdravlju obznanjeni su, a ova prava drama bavi se i pitanjem zbog koga nije mogla da reši osnovna statusna pitanja.

Serija „Jovanka Broz i tajne službe“ otvara i jedan, veoma važan prostor u kome smo saznali šta je sve prva dama Jugoslavije htela da kaže, ali je ipak ostalo ispod vela tajni. 

BONUS VIDEO: Jovanka Broz i tajne službe- gosti Svetko Kovač

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare