Izložba Kolekcija slika Jovanke Broz Foto:Promo/Galerija Matice srpske

Izložba "Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz" biće otvorena 18. maja u Galeriji Matice srpske, saopšteno je iz ove institucije.

Izložba, koja će trajati do 28. avgusta, publici će omogućiti da vidi koliki je ljubitelj umetnosti bila nekadašnja prva dama i supruga Josipa Broza Tita.
Postavku „Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz“ plod je saradnje Galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije u okviru programskog luka Heroine Evropske prestonice kulture.
Izložba će, uoči otvaranja, biti predstavljena dan ranije na pres susretu s medijima, a za sada je poznato da će se na predstojećoj postavci naći 36 dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora.
Pored umetničkih dela, pred publikom će se naći lični predmeti, fotografije i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti Josipa Broza.
Cilj ove izložbe jeste da na poseban način objasni fenomen Jovanke Broz – njenu ličnost, osećaj za umetnost, ali i društvene i umetničke prilike u socijalističkoj Jugoslaviji, saopštili su organizatori.
Podsetimo, nekadašnja učesnica Narodnooslobodilačke borbe i supruga predsednika SFRJ Josipa Broza Tita preminula je u oktobru 2013. u 88. godini, a sahranjena je, uz državne počasti, u Kući cveća.
Bonus video: Godišnjica smrti Tita

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar