Jelena Zorić Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

Nagrada “Dušan Bogavac" mi izuzetno znači jer je reč o čoveku koji nam je ostavio dug da se borimo za slobodno novinarstvo i zalagao se za solidarnost među novinarima, ističe za Nova.rs Jelena Zorić, novinarka TV N1 i dobitnica prestižne nagrade koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije. U razgovoru za Nova.rs upozorava da izgleda kao da su mnogi zaboravili moć medija koji profesionalno rade svoj posao.

Uz Jelenu Zorić nagradu za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“ dobili su i njen kolega sa TV N1 snimatelj Aleksandar Cvrkotić, kao i redakcija lista „Danas“.

„Dušan Bogavac je kao novinar tokom osamdesetih skretao pažnju na to koliko je bitno da se iz partijske pređe u pravnu državu. Sad mi se čini da mi imamo dug prema njemu da pokažemo koliko je važna pravna država i njeno očuvanje, te koliko bi bio poguban sunovrat u partijsku državu“ upozorava novinarka N1.

Jelena Zorić Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

Ističe da je to njoj i njenim kolegama sa TV N1 nameće dodatnu odgovornost, ali da su oni sposobni da je nose.

Za Jelenu Zorić je danas najveći problem u srpskom novinarstvu to što su mediji neretko poniženi i to što su upravo sami dozvolili da se nađu u takvoj situaciji.

„Kao da su novinari izgubili iz vida smisao borbe za očuvanje esnafa i kao da su zaboravili kolika je moć medija koju mogu da poseduju novinari koji profesionalno rade svoj posao“ upozorava.

Ocenjuje da su mnogi u medijima zaboravili „koliko je dobro i za građane i za državu kada novinari koji profesionalno rade svoj posao imaju  moći, i to ne zato što im to dozvoljavaju političari, već zato što se drže zajedno“.

„Kada bi sve kolege odlučile da budu solidarne, kada bi novinarsku čast stavili ispred pojedinačnih interesa i potreba i bili spremni da podnesu žrtvu u jednom kratkom periodu da očuvaju i zaštite novinarsku čast i profesionalizam, verujem da bi stavili do znanja političarima da nisu toliko moćni koliko misle“ naglašava dobitninca nagrade „Dušan Bogavac“.

Komentarišući zašto nema novinarske solidarnosti, Jelena Zorić konstatuje da je strah najgori neprijatelj svih, pa i novinara, kao i da novinar okovan strahom upada u zamku da postane nečija marioneta.

Jelena Zorić na protestu Foto: Twitter

„Solidarnost je važna zbog raznih strahova kojima su novinari izloženi, bilo da su u pitanju pretnje od onih kojima ne odgovara da oni rade svoj posao profesionalno ili lični strah za egzistenciju. Mislim da se ta solidarnost s vremenom  izgubila, a da, na žalost, čast, pa i novinarska, poprilično gubi cenu u teškim i kriznim vremenima“ naglašava.

Trudi se da sa svim kolegama gradi ljudski odnos, pa i sa onima čiji rad ne doživljava kao novinarstvo kome sama teži.

„Pokušavam da stvari sagledam i iz njihove perspektive i da ih razumem. Na terenu osećam poštovanje kolega, pa i od onih iz tzv. provladinih medija. Međutim, volela bih da to poštovanje i solidarnost ne budu u tišini i nekako prećutno među nama, kako je sada slučaj, već da budemo mnogo glasniji i da to bude u odbranu celog našeg esnafa. Samo tako ćemo se odbraniti“ ističe.

Mada je kritična prema stanju u profesiji kojom se bavi, Jelena Zorić upozorava da na novinarima ne može da bude sva krivica za ono što se dešava u medijima i javnom prostoru.

„Građani kada budu odlučili da žele da slušaju samo one novinare koji govore istinu, onda će to i dobiti. Građani su ti koji drže daljinski, biraju operatere, kupuju novine na kiosku, na kraju krajeva, oni odlučuju u kakvoj će državi živeti“ naglašava.

Jelena Zorić
Jelena Zorić izveštava sa protesta kada je bačen suzavac Foto:N1

Misli da su građani zbog svega što se dešava zaboravili koliku moć imaju.

Međutim, postoji nešto i što joj smeta u percepciji pojedinih građana prema njoj i mediju za koji radi.

„Smeta mi kada od nas očekuju da budemo politička opozicija nekome, jer to nije naš posao. Naš posao je da izveštavamo u javnom interesu.Ne može niko da od nas očekuje da ćemo učiniti sistem boljim tako što ćemo se staviti u ulogu protivnika ili pripadnika vlasti“ upozorava.

Objašnjava da nailazi na mišljenja „da ukoliko bi kao redakcija bili blaži prema vlasti, da bi to doprinelo smirivanju strasti u društvu, ili suprotno da kada bi se postavili kao opozicija da bi to bilo bolje za društvo“.

„Odbijam i jedne i druge predloge. Mi smo tu da pomognemo građanima u rešavanju konkrentih problema, da prikažemo rad institucija i ukažemo na ključne probleme u društvu“ ističe.

Govoreći o sledećim novinarskim izazovima, dobitnica nagrade „Dušan Bogavac“ navodi da joj je uvek bilo najvažnije da priča koju radi na terenu bude jasna svakom građaninu.

„Ne mislim da sam posebno kreativan novinar sa nekim ličnim pečatom. Mislim da na N1 u tom smislu ima kreativnijih i talentovanijih od mene. Meni je uvek najvažnije da priču približim svima i da je ispratim do kraja na najčasniji mogući način i da zbog onoga što sam radila stvari budu bar malo bolje“ zaključuje Zorić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare