Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs/TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/Shutterstock/Privatna arhiva

Zdravstvena inspekcija koja je po nalogu Ministarstva zdravlja u ponedeljak započela stručni nadzor u Opštoj bolnici u Ćupriji, završila je svoj posao, a direktor ustanove za Nova.rs kaže da uskoro očekuju pismeni izveštaj koji će odrediti dalje korake u istrazi povodom smrti Marka Stojanovića (30), koji je preminuo usled komplikacija nastalih nakon kolonoskopije. U Institutu za sudsku medicinu, gde je obavljena obdukcija, za naš portal kažu da je slučaj delikatan, komplikovan i da će izveštaj morati da sačeka kompletnu papirologiju iz bolnice, kao i rezultate inspekcijskog nadzora i da niko ne može da zna koliko će potrajati.

Pročitajte još:

“Inspektori Ministarstva zdravlja uradili su sve što je po zakonu, završili su stručni nadzor, razgovarali sa lekarima i otišli. Sada čekamo njihov pismeni izveštaj koji će nam uskoro poslati i u okviru kojeg će biti instrukcije šta dalje da radimo. Lekari koji su učestvovali u lečenju M.S. i dalje su na svojim radnim mestima, jer ne možemo ljude udaljiti sa posla dok ne budemo imali rezultate istrage koji pokazuju da su krivi za smrt pacijenta. Urađen je takođe unutrašnji stručni nadzor, a kada budemo imali sve izveštaje i nalaz obdukcije, preduzećemo određene mere u dogovoru sa nadležnim organima”, kaže za Nova.rs dr Slobodan Gajić, direktor Opšte bolnice Ćuprija.

Naime, telo Marka Stojanovića je nakon smrti prebačeno na Institut za sudsku medicinu.

“Ovo je veoma osetljiv i komplikovan slučaj, obdukcioni nalaz biće gotov tek nakon što dobijemo sve papire iz bolnice u Ćupriji, kompletan protkol lečenja, kako je sve teklo, ali i izveštaj inspekcije. Ovo je vrlo delikatno i potrebno je detaljno sve ispitati, a to će potrajati, niko ne može da zna koliko dugo”, kaže za Nova.rs dr Slobodan Nikolić, sa ovog Instituta.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Podsetimo, Markova porodica tvrdi da je njemu tokom pregleda probijeno debelo crevo, da je morao hitno na operaciju, ali da se iz anestezije nije probudio. Iz bolnice u Ćupriji prebačen je u UKC Kragujevac, a zatim u Urgentni centar UKCS, ali mu, nažalost, nije bilo spasa.

Markova supruga Nikolina, kaže za Nova.rs da su joj lekari u UKC Kragujevac, nakon što su primili njenog muža, saopštili da je on kritično, ali stabilno.

„Kada je primljen u kragujevačku bolnicu, rečeno nam je da je stabilno. Međutim, sutradan su nas obavestili da ga hitno šalju u Beograd“, ispričala je ona.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Nikolina je ranije za portal Nova.rs ispričala da je Marko na pregled „otišao zdrav i prav“, a da je, kako tvrdi, zapao u komu posle greške lekara, koji su mu prilikom pregleda probušili tanko i debelo crevo, a kasnije, tokom hitnog prebacivanja na hirurgiju, probušili i plućno krilo u procesu intubacije.
„Postalo je kritično, nisu mogli da ga probude iz anestezije i hitno su ga prebacili u Kragujevac“, jecajući je ispričala Nikolina.

Podsetimo, Marko Stojanović (30) iz Svilajnca, Nikolinin suprug i otac jednogodišnjeg deteta, je 24. oktobra otišao na kolonoskopski pregled koji se iskomplikovao u bolnici u Ćupriji, a potom je prebačen u UKC Kragujevac, da bi pet dana kasnije preminuo u Urgentnom centru u Beogradu.

Pet dana Marko je ležao u komi, dok su se lekari borili za njegov život, ali su komplikacije nažalost bile kobne. Preminuo je u noći između petka i subote (28. na 29. oktobar). Porodica još čeka rezultate obdukcije, a nakon toga će se konsultovati sa advokatom da li će pokrenuti tužbu protiv bolnice i lekara.

BOUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare