Marko Stojanović Foto:Privatna arhiva, Aleksandra Petrović/Nova.rs, shutterstock

Svi lekari koji su učestvovali u lečenju Marka Stojanovića (30), koji je preminuo nakon komplikacija posle kolonoskopskog pregleda u Opštoj bolnici u Ćupriji i dalje su u radnom odnosu, dolaze svaki dan na posao, ali ne rade sa pacijentima, kako za Nova.rs kaže doktor iz ove ustanove, koji je zamolio da ostane anoniman, a koji tvrdi da će obdukcija pokazati da je pacijent preminuo zbog prejake doze anestezije.

Pročitajte još:

Kada dođe do lekarske greške, usled koje pacijent ostaje trajno ozleđen ili izgubi život, doktori, čija se krivica ispituje, prestaju sa radnim odnosom samo ukoliko odu na odmor, otvore bolovanje ili budu suspendovani.

„Suspenzija nije moguća dok god ne dobijemo prve rezultate inspekcijskog nadzora. Ukoliko rezultati nadzora pokažu da su gastroenterolog, doktor Goran Gajić, ali i kolege anesteziolog, hirurg i drugi, koji su učestvovali u lečenju, krivi, oni će biti suspendovani. Do tada po zakonu nije moguće udaljiti ih sa posla. Oni dolaze svakodnevno u bolnicu, ali ne rade sa pacijentima. Savetovali smo ih da uzmu odmor, da se malo sklone, dok se ne spusti prašina, zbog pacijenata pre svega, koji sve ovo slušaju i u panici su“, priča za Nova.rs lekar iz bolnice u Ćupriji.

Veliki broj lekara učestvovao je u Markovom lečenju koje se završilo fatalno.

„Istina je da je sve krenulo naopako kada je doktor Gajić slučajno probušio creva pacijentu prilikom kolonoskopije. Creva su zašivena i moguće je da ne bi bilo posledica, da nije bilo dodatnih intervencija koje su takođe pošle po zlu“, priča naš sagovornik.

Foto:N1

Zbog probušenih creva, Marko je morao da primi jaču dozu anestezije.

„Obdukcija će verovatnno pokazati da je doza anestezije bila prejaka, jer je njegov organizam bio u elektrolitnom disbalansu, odnosno došlo je do povećane koncentracije natrijuma u krvi. Marko je bio u plitkoj anesteziji kad je počeo pregled. Međutm kad su probušena creva morao je da dobije jaču dozu. On je upao u komu i na putu za salu je intubiran, kada mu je lekar probušio pluća. Išlo se iz jednog u drugi, pa u treći pogrešan korak, bio je to potpuni pakao. Marku smo stabilizovali stanje koliko smo mogli, a onda je prebačen u Kragujevac na grudnu hirurgiju. Pitao sam kolege, zašto ne ide odmah u Beograd, ali mi je rečeno da je takva procedura“, naglašava doktor iz Ćuprije.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

On objašnjava da je Marko, prema lekarskim izveštajima, u teškom stanju stigao u Urgentni centar u Beogradu.

„Zbog velike koncentracije natrijuma u krvi, njegovo stanje bilo je sve teže i na kraju je, nažalost, preminuo“, naglašava doktor.

Lekarima iz Ćuprije život je uništen, ističe on.

„Jedva podnose sve ovo. Žao im je zbog Marka, ne mogu sebi da dođu. Živimo u maloj sredini gde se svi poznaju, tako da su njihove karijere ovim slučajem završene, a reputaciju bolnice u Ćupriji će ovo zauvek pratiti. Krivi smo mi u Ćupriji, ali i lekari u Kragujevcu, svi delimo krivicu, samo je neko najviše kriv, a to će utvrditi istraga i nadam se samo da neće sva odgovornost pasti na one koji u politici ‚nemaju leđa‘“, navodi izvor Nova.rs iz bolnice u Ćupriji.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Markova supruga Nikolina, kaže za Nova.rs da su joj lekari u UKC Kragujevac, nakon što su primili njenog muža, saopštili da je on kritično, ali stabilno.

„Kada je primljen u kragujevačku bolnicu, rečeno nam je da je stabilno. Međutim, sutradan su nas obavestili da ga hitno šalju u Beograd“, ispričala je ona.

Ona je ranije za portal Nova.rs ispričala da je Marko na pregled „otišao zdrav i prav“, a da je, kako tvrdi, zapao u komu posle greške lekara, koji su mu prilikom pregleda probušili tanko i debelo crevo, a kasnije, tokom hitnog prebacivanja na hirurgiju, probušili i plućno krilo u procesu intubacije.

„Postalo je kritično, nisu mogli da ga probude iz anestezije i hitno su ga prebacili u Kragujevac“, jecajući je ispričala Nikolina.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs, Privatna arhiva

Podsetimo, Marko Stojanović (30) iz Svilajnca, Nikolinin suprug i otac jednogodišnjeg deteta, je 24. oktobra otišao na kolonoskopski pregled koji se iskomplikovao u bolnici u Ćupriji, a potom je prebačen u UKC Kragujevac, da bi pet dana kasnije preminuo u Urgentnom centru u Beogradu.

Pet dana Marko je ležao u komi, dok su se lekari borili za njegov život, ali su komplikacije nažalost bile kobne.

U Opštoj bolnici u Ćupriji prošle nedelje pokrenut je postupak vanredne unutrašnje provere kvaliteta stručnog rada u pružanju zdravstvenih usluga, a jutros je u ovu bolnicu stigla inspekcija Ministarstva zdravlja.

Naime, gastroenterolog Goran Gajić, koji je Marku radio kolonoskopiju, kada mu je probušio creva, je rođeni brat doktora Slobodana Gajića, direktora Opšte bolnice u Ćupriji, koji na pozive naše redakcije ne odgovara, a nadamo se da zbog porodičnih veza, lekari koji se sumnjiče za smrt pacijenta, neće imati protekcije.

Markova porodica najavila je da će zbog nesavesnog lečenja i stručne greške, tužiti bolnicu i lekare u Ćupriiji. Njegovo telo nalazi se trenutno na obdukciji, zbog čega još nije poznato kada će biti sahranjen.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare