Protest u Užicu, Foto: Slavica Panić

Protest protiv projekta "Jadar" i rudarenja litijuma u Srbiji održan je večeras i u Užicu. Bez obzira što se od organizacije ogradilo rukovodstvo svih opozicionih stranaka, udruženja i grupa građana, ispred zgrade Skupštine grada okupio se značajan broj Užičana koji su aplauzima nagradili govornike.

Okupljenim su se, između ostalih, obratili bivši košarkaški reprezentativac Srbije Vladimir Štimac i Užičanin Aleksa Aleksić, jedini organizator protesta kome čelnici lokalne vlasti nisu dozvolili da iz zgrade Skupštine grada koristi struju za ozvučenje.

Štimac je istakao da su se Užičani okupili da brane Jadar jer će sutra Jadar da brani njih.

Vladimir Štimac, Foto: Slavica Panić

„Od nas žele da naprave rudnik, mi to nećemo dozvoliti! Zato smo se okupili da jasno i glasno kažemo NE! Već godinama uništavaju privredu, poljoprivredu i srpskog seljaka, a ja vam kažem da bez toga Srbiji nema života. Sa otvaranjem rudnika mi gubimo sve ovo, deca će nam odlaziti zbog ovoga, mi moramo da se urazumimo. Ovu snagu naroda više ništa ne može da zaustavi! Ako borbu za Jadar ne izborimo, neće ostati niko da se bori za naše Kosovo. Moram i ovde da kažem da su i pozicija i opozicija dve strane medalje i obe jako prljave, zato razumem što ste ljuti. Tu ima dobrih ljudi koji od loših, korumpiranih i izdajica, ne mogu da dođu do izražaja. Nećemo više da trpimo krađu,  a ni pokušaj ekološkog uništenja.  Strancima koji od nas pokušavaju da naprave deponiju, neće proći! Mi od maline i čvaraka možemo više da zaradimo nego od rudne rente,“ naveo je  Štimac i pozvao prisutne da 10. avgusta svi dođu u Beograd.

Jedini organizator protesta Užicu, Aleksa Aleksić veruje da su, bez obzira na sve, Užičani protiv litijuma i pozvao sve prisutne da svi zajedno 10. avgusta krenu u Beograd.

Prisutni su zvižducima ispratili svako pominjanje političara i aplauzima poruke govornika koje pozivaju na razum, odgovornost i odbranu Srbije.

Pitali smo Užičane, šta zaista očekuju da će doneto ova pobuna građana u Srbiji.

Marinko Kovačević, Foto: Slavica Panić

„Mislim da je vreme da se srpski narod probudi. Prvo da se smeni ova korumpirana vlast i da se naravno otera „Rio Tinto“. Nadam se boljem sutra, kako za sebe tako i za sve u Srbiji. Spremni smo da se od svega odbranimo a 10. avgust će se pokazati, i gde smo i ko smo“, rekao je za Nova.rs Marinko Kovačević.

Snežana Maksimović, Foto: Slavica Panić

„Strašno koliko ćutimo i koliko trpimo. Sve možemo, ali samo zajedno, jedinke tu ne mogu ništa. Toliko je strašno, do bola da bih plakala. Imam i ja decu, koja su završila fakultete, a nemaju posao. Danima se pitam, zdravstveno sam obolela od toga, jureći, tražeći posao u Užicu“, rekla nam je Snežana Maksimović.

Đorđe Petrović, Foto: Slavica Panić

„Srbija može da se izbori ali se Srbi moraju pokrenuti malo, izaći iz svojih kuća, izaći na proteste i obavezno desetog u Beograd“, kaže Đorđe Petrović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar