Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; N1: Shutterstock

Ukoliko aktuelna direktorka Sanja Radojević Škodrić uđe u sastav nove vlade kao ministarka zdravlja, za čelnu funkciju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje mogla bi da se bore tri kandidata, nezvanično saznaje Nova.rs. Naime, takozvane rokade u “foteljama” srpskog zdravstva su uobičajena pojava tokom poslednjih godina, tako da imena o kojima se spekuliše nimalo ne čude, a rukovodeća mesta su im dobro poznata.

Dok nestrpljivo čekamo formiranje nove Vlade, u bolničkim kuloarima, ali i u nadležnim institucijama za zdravstvo, očekuje se, kako smo već objavljivali na našem portalu, da aktuelna direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić, zameni Danicu Grujičić na mestu ministarke zdravlja.

Sanja Radojević Škodrić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ukoliko dođe do najavljene smene, rukovodeće mesto u RFZO ostaje upražnjeno, ali po svemu sudeći, ne zadugo.

Kandidati vladajuće stranke

Naime, u igri za direktora Fonda za zdravstvo su, prema nezvaničnim informacijama do kojih je došla Nova.rs, tri kandidata.

Na vrhu liste je prof. dr Milika Ašanin, aktuelni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS).

Milika Ašanin Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prof. dr Ašanin završio je Medicinski fakultet u Beogradu na kom je i doktorirao. Pre aktuelne funkcije, bio je načelnik Službe urgentne kardiologije Klinike za kardiologiju i direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije.

Član je Evropskog kardiološkog udruženja, Udruženja kardiologa Srbije (UKS), predsednik Republičke stručne komisije za kardiologiju i kardiohirurgiju pri Ministarstvu zdravlja i koordinator Ministarstva zdravlja za kardiologiju.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Profesor Ašanin, u novembru 2023., pristupio je Srpskoj naprednoj stranci, što mu je samo dalo “vetar u leđa” i omogućilo potencijalni skok na više funkcije.

Foto: X/@sns_srbija

“Čast nam je što je profesor dr Milika Ašanin od danas deo naše porodice. Da nastavimo zajedno da se brinemo o ljudima. Dobro došli, doktore”, objavio je tada SNS na zvaničnom nalogu na društvenoj mreži X.

Napadao medije tokom pandemije

Osim imena profesora Ašanina, o čijem se premeštaju na mesto “čuvara zdravstvenog trezora” spekuliše još od početka ove godine, u trci za direktora RFZO, kako nezvanično saznajemo, našao se i prof. dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Zoran Gojković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Gojković je javnosti dobro poznat iz vremena pandemije koronavirusa, kada se svim silama borio protiv medija, koji su ukazivali na brojne propuste u radu Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine (UKCV).

Kao istaknuti član SNS, Gojković je u vreme prvog i jednog od najjačih talasa kovida-19, još 2020. godine, “branio” upravu UKCV, koja je tada bila nedovoljno opremljena za pandemiju. U Vojvodini je tada svaki peti zaraženi bio zdravstveni radnik.

Zlatibo Lončar i Zoran Gojković Foto: Goran Srdanov/Nva.rs

Nakon pisanja Nova.rs o užasnim uslovima rada u UKCV, Gojković je naložio internu istragu kojom je trebalo ustanoviti ko je od zaposlenih odavao informacije našem portalu. Obrušio se tada na našu koleginicu Anu Lalić, autorku tekstova, koja je zbog ovih objava privedena i nelegalno su joj oduzeti kompjuter i mobilni telefon.

Posle svega, Gojkovićevo ime sada odjekuje u trci za čelno mesto RFZO. Aktuelni pokrajinski sekretar za zdravstvo rođen je 1972. godine u Loznici, a osnovnu i srednju školu, kao i medicinski fakultet završio je u Novom Sadu 1996. godine.

Zoran Gojković Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Specijalizaciju iz ortopedske hirurgije i traumatologije započeo je na Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Kliničkog centra Vojvodine, a specijalistički ispit položio 2003. godine. Načelnik je operativnog odeljenja Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju KCV.

Pročitajte još:

Tokom karijere usavršavao se u Engleskoj, Austriji, Nemačkoj, Francuskoj i Turskoj. Od 2001. godine zaposlen je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, prvo kao saradnik u nastavi, potom kao asistent, a danas je u zvanju profesora na predmetu – hirurgija.

Doktorirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu iz oblasti artroplastičnih procedura.

Direktor ili ministar

Posle dva naprednjačka kadra, stiže i treći. O poziciji poslednjeg, ali ne i najmanje važnog, potencijalnog kandidata za čelno mesto u RFZO, javnost ne prestaje da spekuliše još od 2022. kada je otišao sa mesta ministra zdravlja.

Zlatibor Lončar Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Kad god su na tapetu podele za rukovodeća mesta u jednoj od dve najvažnije institucije srpskog zdravstva, Ministarstva zdravlja i RFZO, čuje se ime Zlatibor Lončar, koji, od kako je “fotelju” ustupio Danici Grujičić, povučeno, i naizgled bez pompe, radi na svom starom radnom mestu na hirurgiji Kliničkog centra Srbije.

Tako se i pred sastav nove Vlade, ponovo, šapatom, čuje ime bivšeg ministra, kao mogućeg novog direktora RFZO, koji bi zamenio Sanju Radojević Škodrić, sa kojom, kako su mediji ranije pisali, nikada nije bio u dobrim odnosima. Međutim, Lončarevo ime pominje se i među kandidatima za budućeg direktora Klinčkog centra Srbije, ukoliko profesor Ašanin bude premešten u Fond.

Zlatibor Lončar Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

“Njegovo ime se svuda čuje, i kad se govori o novom ministru zdravlja, novom direktoru Fonda, ali i o rukovodećem u Kliničkom centru. Samo se čeka na koju će visoku funkciju opet da skoči, jer svesni smo da je takav čovek u pitanju. Ne može on dugo da miruje, a čini se da je već duže vreme u tišini, što znači da mu spremaju novo ‘krunisanje’”, kaže za Nova.rs hirurg, zaposlen u UKC Srbije, koji je zamolio da ostane anoniman.

Podsetimo, prema nezvaničnim informacijama Nova.rs, kao glavna kandidatkinja za novu ministarku zdravlja pominje se Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO.

Foto:TANJUG/ NEBOJŠA RAUS

Ona raspolaže zdravstvenim budžetom i odlučuje o ulaganjima u zdravlje građana još od kraja 2017. godine. Zvanje doktora medicinskih nauka stekla je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a od nedavno je redovna profesorka na istoimenom fakultetu, na predmetu – patologija.

Do dolaska na mesto nove v.d. direktorke Fonda, bila je zaposlena na Institutu za patologiju od 2000. godine. Direktorka Instituta bila je u periodu od 2015. do novembra 2017. godine, a aktivna je članica Predsedništva Srpske napredne stranke.

***

BONUS VIDEO: Milenko Vasović Naš novac kojim plaćamo RFZO, treba da prati naše lečenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare