Foto:Amir Hamzagic/ATAImages; TANJUG/ RADE PRELIĆ; Vesna Lalić/Nova.rs; N1; TANJUG/ VLADA REPUBIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

U iščekivanju formiranja nove Vlade Republike Srbije, pojedina imena iz samog vrha zdravstvenog sistema naše zemlje, samo će zameniti mesta. Kako nezvanično saznaje Nova.rs, ministarka zdravlja Danica Grujičić verovatno više neće obavljati ovu funkciju, a na njeno mesto mogla bi da bude postavljena Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) i članica Predsedništva SNS. Kandidat za prvog čoveka Fonda je Milika Ašanin, trenutni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS), dok bi na čelo ove najveće zdravstvene ustanove u zemlji mogla da dođe Marija Zdravković, koja od 2014. rukovodi Kliničko-bolničkim centrom “Bežanijska kosa”.

“Zamene mesta”, po svemu sudeći, desiće se među nekim od najistaknutijih članova Srpske napredne stranke, koji su na slične “rotacije” već navikli.

Šapmanjac, SNS izborni štab Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Setimo se, kada se birala prethodna Vlada 2022. godine, spekulisalo se o različitim imenima iz “zdravstvenih” redova SNS, koji bi bili pogodni za mesto ministra zdravlja.

Iz Fonda u ministarstvo

Iako se govorilo da će tadašnjem ministru zdravlja, dr Zlatiboru Lončaru, produžiti mandat, u oktobru iste godine zamenila ga je prof. dr Danica Grujičić, koja je predvodila listu SNS za parlamentarne izbore. Imena koja su u to vreme bila u “šeširu”, pominju se i sada.

Najviše odzvanja ime direktorke RFZO Sanje Radojević Škodrić, iako je u ovoj trci bila i dr Marija Zdravković.

Samo jedna osoba dobiće čelno mesto, a ostali “utešne nagrade”, koje takođe podrazumevaju ozbiljne i odgovorne funkcije.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Nedavno je održan sastanak kojem su prisustvovali lekari koji u Srbiji odlučuju o ključnim pitanjima, koja se tiču našeg zdravstva. Kako sada stvari stoje,  Sanja Radojević Škodrić ima najveće šanse da bude nova ministarka, a dr Ašanin, direktor Fonda. Ako dođe do te preraspodelem doktorka Zdravković biće nova direktorka UKC Srbije”, saopštio nam je izvor Nova.rs, čije je ime poznato redakciji, ali je zamolio da ostane anoniman.

Naime, ova imena, kako saznajemo, pominju se već nedeljama unazad i u kuloarima zdravstvenih ustanova, a smena ministarke Grujičić ne iznenađuje, naročito nakon nedavnih brojnih optužbi pacijentkinja za akušersko nasilje i neadekvatno vođenje porodilišta. Optužbe je ministarka nazvala “lovom na veštice” i pokušala da ublaži problem, koji je uzdrmao ceo region, a ne samo našu zemlju.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Od oktobra 2022. do danas, teško je nabrojati sve planove i ideje ministarke Grujičić, za preporod i reformu zdravstvenog sistema, od kojih je, nažalost, većina ostala na rečima. Ona je priznale brojne greške upravljanja srpskim zdravstvom, kao i da za predložena rešenja uglavnom nije nailazila na podršku.

Pročitajte još:

Njena, kako najavljuju lekari, nasledinca, doc. dr Sanja Radojević Škodrić, “čuva” zdravstveni budžet i odlučuje o ulaganjima u zdravlje građana kao direktorka RFZO, još od kraja 2017. godine. Zvanje doktora medicinskih nauka stekla je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a docent je na istoimenom fakultetu, na predmetu Patologija.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Do dolaska na mesto nove v.d. direktorke Fonda, bila je zaposlena na Institutu za patologiju od 2000. godine. Direktorka Instituta bila je u periodu od 2015. do novembra 2017. godine, a aktivna je članica Predsedništva Srpske napredne stranke.

Čini se, takođe, da direktorka RFZO, polako preuzima ministarske obaveze, pa je tako pre dva dana obišla Specijalnu bolnicu Čigota na Zlatiboru, u kojoj je tokom noći, petak na subotu, izbio požar. Neobično je da se u bolnici, koja je pretrpela bilo kakvu štetu, pojavi direktorka RFZO, a ne ministarka zdravlja.

Foto: FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIĆ / bs

Radojević Škodrić je tom prilikom istakla, da je najvažnije da niko od pacijenata i od osoblja nije povređen i da su zahvaljujući brzoj reakciji zaposlenih i vatrogasne službe, svi koji su se u trenutku izbijanja požara nalazili u zgradi bolnice, odmah evakuisani u obližnje hotele.

Članstvom u SNS do budžeta za zdravstvo

Direktorsku fotelju Fonda, dr Radojević Škodrić će, prema nezvaničnim saznanjima Nova.rs, uskoro prepustiti prof. dr Miliki Ašaninu, direktoru UKC Srbije. Prof. dr Ašanin završio je Medicinski fakultet u Beogradu na kom je i doktorirao. Pre aktuelne funkcije, bio je načelnik Službe urgentne kardiologije Klinike za kardiologiju i direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije.

dr Milika Ašanin Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Član je Evropskog kardiološkog udruženja, Udruženja kardiologa Srbije (UKS), predsednik Republičke stručne komisije za kardiologiju i kardiohirurgiju pri Ministarstvu zdravlja i koordinator Ministarstva zdravlja za kardiologiju.

Profesor Ašanin, u novembru 2023, pristupio je Srpskoj naprednoj stranci.

“Čast nam je što je profesor dr Milika Ašanin od danas deo naše porodice. Da nastavimo zajedno da se brinemo o ljudima. Dobro došli, doktore”, objavio je SNS na zvaničnom nalogu na društvenoj mreži X.

Foto: X/@sns_srbija

Na mesto doktora Ašanina, kako nezvanično saznajemo, najverovatnije stiže doc. dr Marija Zdravković, direktorka KBC “Bežanijska kosa” i istaknuta članica SNS.

Od kandidata za predsednicu opštine do UKCS

U KBC “Bežanijska kosa” radila je kao internista-kardiolog od 1999., a direktorka ove ustanove je od 2014. godine.

Na lokalnim izborima u opštini Novi Beograd, u junu 2020, bila je nosilac liste “Aleksandar Vučić – za našu decu”.

dr Marija Zdravković
dr Marija Zdravković Foto: N1

„Bavljenje politikom kada ste žena nije lako, ali uz predsednika Aleksandra Vučića, u čiju politiku verujem, prepoznaje se značaj žena i njihovo mišljenje se ceni. Smatram da pored svoje doktorske profesije mogu i svojim političkim angažmanom da doprinesem rešavanju problema građana i promociji ideja i politike našeg predsednika Vučića, a takođe da unapredim i položaj žena u našem društvu. One treba da budu cenjenije, ekonomski stabilnije, ali i aktivnije u političkom životu. Vreme je da se politički izbor nas žena čuje i da zajedno povedemo Novi Beograd u bolje sutra, jer su moji ciljevi zdravija budućnost i lepši život za našu decu“, izjavila je tada doc. dr Zdravković.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Da li će ova “nova-stara” imena poneti i pomenute titule nakon formiranja Vlade Srbije, za Nova.rs nije potvrđeno do objavljivanja ovog teksta, ali ono što je sigurno, je da će se “rokada” kadrova vladajuće stranke nastaviti i u 2024. godini.

***

BONUS VIDEO: Danica Grujičić: Politički apetit pod belim mantilom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare