Foto: Filozofski N1

Odeljenje za sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu saopštilo je da se protivi imenovanju pojedinih predstavnika Vlade Srbije u savete fakulteta i pozvalo Vladu da opozove te odluke.

„Neprihvatljivo je da se među imenovanim predstavnicima Vlade nađu osobe koje svojim referencama ne zadovoljavaju propisani uslov izuzetnosti u polju umetnosti, nauke, kulture ili privrede. Ovim se grubo krše kako odredbe postojećeg zakona, tako i principi na kojima bi trebalo da se zasniva položaj univerziteta u demokratskom društvu“, navodi se u saopštenju tog odeljenja.

Iz tog odeljenja su dodali da osobama koje su osumnjičene ili osuđene za krivična dela, nekadašnjim pripadnicima paravojnih organizacija, ljudima povezanim sa kriminalnim krugovima, kao i onima čija se društvena zasluga svodi na visoku funkciju u nekoj od vladajućih stranaka nije mesto u savetima visokoškolskih ustanova.

„Takođe nije primereno da se u tim telima nađu ljudi koji su svojim dosadašnjim delovanjem pokazali da ne poštuju demokratske i univerzalne ljudske vrednosti i ljudska prava, što su temeljna načela na kojima počiva univerzitet. Ovakvim imenovanjem šteti se ugledu akademske zajednice i Univerziteta i nastavlja trend centralizacije i nedemokratskog upravljanja visokim školstvom“, piše u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ:

Меđu ličnostima koje je Vlada Srbije imenovala u savete fakulteta u Srbiji nalaze se vođa nekadašnje paravojne formacije „Beli orlovi“ Dragoslav Bokan, generalni sekretar Vlade Novak Nedić, koga mediji povezuju sa kriminalnim organizacijama, nekadašnji funkcioner Socijalističke partije Srbije i službenik Državne bezbednosti Uroš Šuvaković, pravni savetnik Slobodana Miloševića tokom suđenja u Hagu Branko Ristić i drugi.

BONUS VIDEO: Ćutnja akademske zajednice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar