Foto: privatna arhiva

Štetu usled urušavanja puta Ivanjica – Arilje, kada je u junu nabujala Moravica, otkinula i sa sobom odvukla deo asfalta, platiće država, odnosno Putevi Srbije, piše u izveštaju inspekcije. Odluka je po mišljenju ekoloških udruženja kontroverzna, jer je šteta nastala zbog izgradnje mini hidroelektrane. Smatraju da bi štetu od milion evra, koliko pokazuje preliminarna procena, trebalo da plati investitor MHE Brusnik.

„Zapisnikom o inspekcijskom nadzoru ministarstva građevine od 24. juna ove godine, nesumnjivo je utvrđeno da je izgradnja MHE “Brusnik” direktno i odlučujuće doprinela oštećenju puta usled polava, a sanacija puta ostavljena u odgovornost JP Putevi Srbije. To znači da će troškove sanacije snositi država, odnosno, svi poreski obveznici“, kaže za Nova.rs Jovan Rajić, pravni zastupnik Svetske organizacije za prirodu WWF Adria.

Prema njegovim rečima, ovo nije jedini primer gde se izgradnja MHE u Srbiji obavlja mimo procedura, dok lokalna samouprava i nadležno ministarstvo „žmure“ na nepravilnosti koje su im poznate.

Foto: privatna arhiva

„Time direktno saučestvuju u kršenju propisa države Srbije. Nije jedini, ali je svakako dobar primer da se skrene pažnja građana na ovaj veliki problem’’, dodaje Rajić.

Inače, Svetska organizacija za prirodu WWF Adria je još u maju ove godine, podnela i krivičnu prijava protiv službenog lica u opštinskoj upravi Arilje koje je izdalo, kako kažu, nezakonitu građevinsku dozvolu.

„Treba poći od nezakonito izdate građevinske dozvole, koju je opština Arilje izdala investitoru na osnovu nevažećih lokacijskih uslova i uslova Zavoda za zaštitu prirode. Upravo ova dva dokumenta koja predhode izdavanju građevinske dozvole definišu uslove pod kojima se izgradnja može realizovati, pa se postavlja pitanje da li bi do ovakvog scenarija uopšte došlo da su investitor i nadležne institucije od starta poštovale zakonske procedure“, objašnjava Nataša Milivojević iz WWF Adria.

Izgradnja hidroelektrane počela je 2018. godine, a prema pisanju CINS-a, u slučaju MHE Brusnik, uslovi zaštite prirode dobijeni su 2012. godine s rokom važenje dve godine. Međutim, bez obzira što je rok važenja istekao, opština Arilje prvo 2015. godine izdaje lokacijske uslove, a godinu dana kasnije i građevinsku dozvolu kojom omogućava početak radova investitoru.

Kao i u brojnim drugim slučajevima, i u slučaju MHE “Brusnik” je za potrebe izgradnje posečen šumski pojas uz reku, koji nesumnjivo ima važnu ulogu u ublažavanju visokog vodostaja i sprečavanju poplava.

„Takođe, stvorila su se nova klizišta, a može se pretpostaviti da je izgradnja u neposrednoj blizini državnog puta Prvog reda, narušila njegovu statiku, zbog čega je došlo do dramatičnog uništavanja klizišta”, rekla je Nataša Milivojević za Nova.rs.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare