Foto: privatna arhiva

Meštani pojedinih ariljskih sela u jeku berbe malina osečeni su od ostatka zemlje jer je tokom nedavnih poplava bujica bukvalno odnela deo puta Ivanjica - Arilje u mestu Brusnik.

Miloš Luković iz Arilja priča kako su neka od najvećih sela u tom kraju, koja žive od maline, i dalje odsečena, a njihovi meštani prinuđeni da se za prevoz snalaze neasfaltiranim putevima kroz šumu.

„Glavni uzrok svega što se desilo su radovi na izgradnji mini hidroelektrane u Brusniku. Zbog kiše stvorila se velika voda, ali ona zbog tih betonskih konstrukcija nije mogla da ode kuda je ranije oticala, pa je potkopala put. Bukvano je odnela asfalt i razorila put“ objašnjava.

Meštani su i ranije upozoravali da je izgradnjom MHE u Brusniku promenjen tok Golijske Moravice. Sada kad je krenula bujica došlo je do erozije tla. Voda je najpre odnela deo obale, da bi se zatim deo magistrale obušio u vodu.

Okolna sela su, kako navodi, danima bila u potpunosti odsečena, a njihovi stanovnici su morali da zaobilaze dodatnih 20 kilometara da bi izašli na regionalni put. Pre nekoliko dana, kako dodaje, napravljen je zaobilazni zemljani put koji ide preko obližnjeg brda.

„Ne zaobilazi se više toliko, ali je put strašno uzak i rizičan za vožnju posebno sada kada bi u vreme berbe malina tuda trebalo da prolazi dosta kamiona i teretnih kola. To sve strašno usporava i berbu i prevoz maline. U selu nema hladnjača, pa kamioni kruže. Uz sve nevolje koje su nam nanele poplave, sad imamo još problem i sa tim putem. Velika je tragedija za naš kraj da smo tako odsečeni, posebno sad u vreme berbe“ navodi.

Da podsetimo, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je objavio da je ministarstvo građevinarstva u maju dobilo zahtev da se investitoru male hidroelektrane Brusnik na reci Moravici, za koju se sumnja da je uzrokovala uništavanje puta tokom nedavnih poplava, oduzme građevinska dozvola jer je stečena nezakonito.

To su tražile organizacije koje se bave zaštitom životne sredine tvrdeći da Brusnik nije imala važeće uslove Zavoda za zaštitu prirode, dok je direktor ove male hidroelektrane, inače nekadašnji inspektor zaštite životne sredine, za CINS rekao da je sve rađeno po zakonu, a odbacuje i odgovornost za uništavanje puta.

Izgradnja MHE Brusnik počela je 2018. godine, a u javnosti se upravo ona označava kao uzrok neprohodnosti magistrale Arilje-Ivanjica.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare