Foto:TANJUG/NIKOLA ANĐIĆ

Studenti koji nisu uspeli u junskom, moći će 6. i 7. septembra ponovo da okušaju sreću na nekom od fakulteta gde je ostalo slobodnih mesta.

Za sve one studente koji nisu bili te sreće da upišu željeni fakultet u junskom roku, raspisan je drugi, septembarski upisni rok. On obuhvata osnovne akademske, integrisane akademske i osnovne strukovne studije.

Prijavljivanje kandidata planirano je za 2. i 3. septembar, polaganje prijemnog ispita za 6. i 7. septembar, dok će upis studenta biti moguć do 16. septembra ove godine.
Preostalo je 1.286 mesta na budžetu i 1.495 samofinansirajućih mesta, što je ukupno 2.781 mesto.

Prof. dr Petar Bulat, prorektor za nastavu za Nova.rs objašnjava predstojeći upisni rok.

– Studenti se prijavljuju na mesta koja su preostala, a to je blizu 3.000 njih. Najviše slobodnih mesta na budžetu ima poljoprivredni fakultet. Dok najviše mesta samofinansirajućih ima filološki fakultet. Mesta ima sasvim pristojno, mada moram naglasiti da je u prvom ispitnom roku ove godine upisano mnogo više kandidata nego prošle i pretprošle godine. To je sadašnji trend upisa u prvom upisnom roku. Ali i za sve kandidate je to poruka da ima sasvim dovolojno mesta da se prijave i u drugom ispitnom roku – objašnjava prof. dr Bulat.

On navodi da je savet da studenti upisuju i ona mesta koja su samofinansirajuća budući da ako su vredni, lako će preći na budžet.

– Moj savet je da se budući studenti prijavljuju i na ona mesta koja su samofinansirajuća, zato što, ako im se ti programi dopadnu, neka se napregnu malo pa da izdrže taj finansijski udar, i nek uče, onda će u drugoj godini biti na budžetu. Ako su se upisali kao samofinansirajući, ne znači i da će tako ostati. Samo od njih zavisi da li će preći na budžetski status – navodi prof. dr Bulat.
Najviše studenata iz budžeta primiće Poljoprivredni fakultet, čak 214 dok će samofinansirajućih biti 125.

Za njim je Filološki koji prednjači po broju samofinansirajućih za koje je odvojio 228 mesta, a za budžet je previđeno 185 mesta.

Budući brucoši šansu imaju na Poljoprivrdenom fakultetu, gde ima mesta za 125 samofinansirajućih studenata. Na budžetu ima 214 upražnjenih mesta.
Moguće je dobiti i indeks Filološkog fakulteta- gde za ima mesta za 228 samofinanisrajućih i 185 budžetskih mesta.

Pravni fakultet prima još 176 samofinansirajućih 176, Šumarski fakultet 123 samofinansirajućih i 88 budžetskih akademaca, dok na Medicibnskom ima mesta za još 115 samofinansirajućih studenata.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar