Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Digitalni zeleni sertifikat, kompatibilan sa EU pravilima, neće omogućiti svim građanima Srbije koji su vakcinisani ili koji su u nekom trenutku imali kovid da slobodno putuju u sve zemlje EU. Razlog za to je dvostruk – na jednoj strani pojedine članice Evropske unije ne priznaju Sinofarm i Sputnjik V vakcinu, a na drugoj – pojedini građani neće moći da dokažu da su preležali kovid na način koji je prihvatljiv za određene EU zemlje.

Ovaj dokument, koji će sadržati podatke o vakcinaciji, preležanoj bolesti i urađenim testovima, trebalo bi da postane dostupan građanima Srbije od danas (petak).

Pored toga što će olakšati putovanja, novi zeleni sertifikat, koji će priznavati i države EU, omogući će građanima Srbije da posećuju sva ona mesta u EU za koje je potrebna kovid potvrda (ugostiteljski objekti, tržni centri, koncerti), što ranije nije bio slučaj.

Iako će u tom pogledu olakšati pojedinim srpskim građanima boravak u inostranstvu, neće svi koji su primili vakcinu ili preležali kovid imati podjednaku korist od ovog dokumenta, piše Danas. 

Prema zvaničnim informacijama, dostupnim na sajtu Reopen Europe – u većini zemalja osoba dokazuje da je preležala kovid tako što ima pozitivan PCR test nastao u prethodnih šest meseci.

Pojedine države, poput Hrvatske, pored PCR priznaju i pozitivan antigenski test. Ovo posebno može da bude značajno za građane u Srbiji s obzirom na to da je praksa u kovid laboratorijama takva da se pacijenti testiraju prvo antigenski testovima.

Ako su pozitivni, ne rade im se naknadno PCR testovi tako da i ne mogu imati dokaz o preležanoj bolesti koji bi bio prihvatljiv za većinu EU država.

Pored toga za pojedine države poput Malte, potvrda o preležanom kovidu nije dovoljna, već se traži i da putnik ima dokaz da je primio jednu dozu neke od vakcina koje su prihvaćene u ovoj zemlji.

Na kraju samo dve države trenutno – Austrija i Island – eksplicitno navode da priznaju potvrdu o antitelima kao dokaz o preležanom kovidu. Prethodna infekcija Sars-Cov-2 virusom prema austrijskim pravilima može dokazati ili pozitivnim PCR testom ili potvrdom o prisustvu neutrališućih antitela koja nije starija od 90 dana.

Na sajtu Evropske komisije navodi se inače da se dokaz o preležanoj bolesti može izdati jedino nakon pozitivnog PCR testa jer trenutna naučna saznanja ne dozvoljavaju izdavanje takve potvrde na osnovu testova na antitela.

EK ovaj stav obrazlaže činjenicom da iako prisustvo antitela može ukazati na prethodnu infekciju, ono ne otkriva kada se ta infekcija desila niti se zna da li prisutna antitela pružaju dovoljnu zaštitu i koliko dugo.

Pored donekle razlčičitih pravila o tome šta se smatra potvrdom o preležanom kovidu, članice EU imaju različita pravila i u pogledu vakcina koje priznaju.

Cepiva koja je odobrila Evropska agencija za lekove – Fajzer-Biontek, Moderna i Astrazeneka vakcina priznaju se u svakoj od država EU. U pogledu Sinofarm i Sputnjik vakcine situacija je nešto drugačija.

Sinofarm vakcinu, koju je odobrila Svetska zdravstvena organizacija, u EU priznaje 16 države, a znatno manje Sputnjik V vakcinu, koja još uvek nema odobrenje (SZO). Pri tome, čak i ako su građani kao treću dozu primili neku od EMA odobrenih vakcina, to ne menja bitno situaciju.

Primera radi ako je osoba primila dve Sinofarm vakcine, a kao treću dozu Fajzer cepivo, ona i dalje neće moći da uđe slobodno u države koje ne priznaju kinesko cepivo. Isto važi i za Sputnjik V vakcinu.

Osobe koje nisu primile vakcinu koje priznaju države i ne mogu da prilože odgovarajući dokaz o preležanoj bolesti, moraju da imaju negativan PCR test obično ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test ne stariji od 48 časova pre ulaska u zemlju.

Pri tome ni ovo u pojedinim prilikama neće biti dovoljno. Tako oni koji nisu vakcinisani u Nemačku iz Srbije mogu ući samo ako imaju važan razlog (na primer ako studiraju u Nemačkoj).

U tom slučaju pored negativnih testova moraju ići u obavezan karantin koji ne mogu prekinuti pre isteka petog dana.

Istovremeno postoje države poput Italije koje čak ni vakcinisanim građanima Srbije ne dozvoljavaju nesmetan ulazak. U Italiju mogu ući samo oni koji imaju „nužan“ razlog i pri tome je pored negativnih testova obavezan i desetodnevni karantin.

Potpuno suprotan pristup trenutno ima jedino Mađarska, koju građani Srbije mogu posećivati kao i pre pandemije bez ikakvih uslova.

Preuzimanje digitalnog zelenog serifikata koji je kompatibilan sa pravilima Evropske unije trebalo bi da bude moguće od danas (petak).

Digitalni zeleni sertifikat sadrži podatke o vakcinaciji, preležanom kovidu i urađenim testovima.

Ko priznaje Sinofarm a ko Sputnjik vakcinu?

Vakcinisnai Sinofram vakcinom mogu ući u Austriju, Hrvatsku, Estoniju, Finsku, Kipar, Francusku, Grčku, Irska, Holandiju, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Danska, Švedska, Mađarska. Na drugoj strani Sputnjik V vakcinu priznaju Kipar, Grčka, Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Mađarska.

Bonus video: Šta vam sve treba za putovanje

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar