Foto: euprava.gov.rs

Od danas građani Srbije na sajtu euprave mogu da podignu kovid sertifikat s kojim će moći da putuju u zemlje EU, a mi vam predstavljamo mali vodič kako to uraditi.

Pre nego što bilo šta budete mogli da uradite na sajtu euprave, morate se registrovati. To je jednostavno uraditi – najpre unesete korisničko ime i lozinku i popunite sve dodatne podatke koji se traže od vas, uključujući mesto prebivališta, adresu i slično. Nakon toga na mejl će vam stići obaveštenje da ste uspešno registrovani.

Naravno, oni koji su već registrovani preko euprave, preskočiće ovu proceduru pa će se samo prijaviti.

Foto: euprava.gov.rs

Nakon toga, kliknite na opciju EU digitalni zeleni sertifikat, nakon čega pritisnite dugme pokreni uslugu. Ubrzo će se otvoriti novi prozor na kojem je neophodno upisati JMBG,  šifru potvrde vakcinacije, broj pasoša i zemlju izdavanja pasoša, kao i vaš mejl.

Kada sve to uradite, u roku od nekoliko minuta najkasnije na vaš mejl će stići obaveštenje da ste uspešno poslali zahtev, a u prilogu će se naći vaš kovid sertifikat sa kojim možete da putujete po Evropi.

Foto: euprava.gov.rs

Novi kovid sertifikati razlikovaće se od aktuelnih koji su izdati do sada tako što će imati poseban QR kod i izgled,  a u ovaj dokument biće uključene sve vakcine koje se daju u Srbiji.

Očekuje se da od sledeće nedelje novi sertifikati budu dostupni za izdavanje u poštama širom Srbije.

Iako će u ovom dokumentu biti uključene sve vakcine koje se daju u Srbiji, priznavanje vakcina zavisi od svake zemlje članice EU ponaosob.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ranije je rekla da će sa novim sertifikatima moći će da se uđe u ugostiteljske objekte, bioskope, restorane i prodavnice širom Evrope, dok će stari digitalni sertifikati ostati u upotrebi u Srbiji i izdavaće se i dalje.

Bonus video: Lončar antivakserima – Dođite ispred mog stana

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare