Foto: Shutterstock

Diklofen tablete, proizvođača Galenika, preventivno se povlače iz veledrogerija i apoteka u Crnoj Gori zbog sumnje na neispravan kvalitet leka, iako trenutno ne postoji bezbednosni rizik za pacijente koji ga uzimaju, saopštio je Institut za lekove i medicinska sredstva Crne Gore.

„GLK Pharma Podgorica, kao nosilac dozvole za promet leka Diklofen, gastrorezistentna tableta, 20x50mg, proizvođača Galenika Beograd, Srbija, u saradnji sa Institutom za lekove i medicinska sredstva, povlači predmetni lek sa tržišta. Povlačenje leka iz prometa vrši se iz preventivnih razloga, do nivoa veledrogerija i apoteka“, navodi se na sajtu Instituta, a prenosi podgorički portal CDM.

Dalje navode da se postupak povlačenja leka sprovodi na osnovu sumnje u neispravnost kvaliteta leka, s obzirom da je tokom redovnih ispitivanja stabilnosti koje sprovodi proizvođač dobijen rezultat van specifikacije za parametar nečistoće.

Pročitajte još:

„Na osnovu dostupnih podataka trenutno ne postoji bezbednosni rizik za pacijente koji uzimaju ovaj lek“, ističu.

Zdravstveni radnici u Crnoj Gori nisu Institutu prijavili sumnju na defekt kvaliteta leka Diklofen, gastrorezistentna tableta 20x50mg.

„Pacijentima u Crnoj Gori dostupni su lekovi drugih proizvođača koji sadrže istu aktivnu supstancu diklofenak, te stoga povlačenje predmetnog leka sa tržišta ne ugrožava redovno snabdevanje tržišta i dostupnost terapije. Korisnicima predmetnog leka se savetuje da se jave svom lekaru u vezi nastavka terapije“, saopštili su iz Instituta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare