Filip Ejdus u emisiji Utisak nedelje Foto:Nova

Predstavnici u Savetu Fakulteta političkih nauka koje su imenovali Vlada i Studentski parlament su danas samo demonstrirali način na koji vide izbore, kao proces u kome oni pobeđuju bez obzira na zakon i iskazanu volju birača, rekao je profesor i nekadašnji član Saveta tog fakulteta Filip Ejdus, a koji je danas podneo ostavku na tu funkciju.

Nakon što je juče profesor Dušan Vučićević, predsednik Saveta FPN, podneo ostavku na ovu važnu funkciju, isto su danas učinili i njegova zamenica profesorka Jelena Lončar, ali i Ivana Radić Milosavljević, Đorđe Pavićević i Filip Ejdus, dok je kasnije procurela informacija da je isto učinio i Marko Veković.

Povod za njihove ostavke bio je predlog da profesor Slaviša Orlović bude izabran za dekana FPN, a koga je studentkinja pre 10 godina optužila za seksualno uznemiravanje.

Podsetimo, iako je aktuelni dekan Fakulteta političkih nauka Dragan Simić saopštio da njegov kolega Slaviša Orlović nije izabran za dekana na današnjoj sednici jer nije imao dovoljan broj glasova, samo sat kasnije došlo je do preokreta, te je profesor koji je optužen za seksualno uznemiravanje ipak postavljen na čelo fakulteta.

Povodom ovih događaja na FPN-u Filip Ejdus napisao je na svom profilu na društvenoj mreži Iks da „dekan FPN nije izabran pošto je kandidat dobio 13 glasova u Savetu“.

„Dekan FPN nije izabran pošto je kandidat dobio 13 glasova u Savetu. Prema Statutu neophodna je većina (14) od ukupnog broja članova (27) bez obzira na to koliko je mesta u ovom telu popunjeno. Oni koji su saopštili da je dekan izabran bez većine uradili su to protivzakonito, a prema Statutu neophodna je većina (14) od ukupnog broja članova (27) bez obzira na to koliko je mesta u ovom telu popunjeno“.

Dodao je da su predstavnici u Savetu, koje su imenovali Vlada i Studentski parlament, samo demonstrirali način na koji vide izbore, „kao proces u kome oni pobeđuju bez obzira na zakon i iskazanu volju birača“.

„Nismo iznenadjeni, ali neće proći!“, napisao je Ejdus na „Iksu“.

Zvaničnog objašnjenja kako je do ove promene došlo još nema. Studenti su Savetu FPN dali rok od tri dana, i ukoliko odluka o izboru profesora Orlovića za dekana FPN bude i zvanično potvrđena, najavili su blokadu celog fakulteta.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare