Ivana Prokić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Epidemiologinja Ivana Prokić ističe da je priroda virusa da on stalno pokušava da se prilagodi i preživi, a novi zarazniji sojevi samo podižu kalkulaciju potrebnu za kolektivni imunitet.

Doktorka nauka u oblasti epidemiologije, dr Ivana Prokić, kaže da delta soj koronavirusa može da zarazi i više od sedam osoba, za razliku od inicijalne korone koja je mogla da zarazi dve do tri osobe ili britanskog soja koji može da zarazi do 5 ljudi.

„To je ono što je opasno i to je razlog zašto rastu brojevi, ali ono što je zanimmljivo i što je dobro i ohrabrujuće je i dalje opada broj hospitalizovanih i broj umrlih“, kaže o delta soju Prokić u podkastu „Sloboda“ udruženja lekara „Ujedinjeni protiv kovida“.

Govoreći o novim sojevima virusa, Prokić ističe da kada je virus zarazniji, kalkulacija za kolektivni imunitet (vakcnisanih i onih koji su preležali virus) se povećava. Tako je ranije bilo potrebno 65 odsto stanovništva, pa 70, a sada se delta sojem dolazi do preseka od više od 80 odsto potrebne populacije.

„Posledica sojeva je to što odugovlačimo i taj prag nam odmiče“, kaže epidemiološkinja. ​

Ona ističe da ljudi apsolutno ne treba da se plaše delta, lambda ili nekog drugog soja jer je priroda virusa takva da on stalno pokušava da se prilagodi i preživi.

Cilj svakog organizma je da preživi da bi se reprodukovao, ističe doktorka.

„Virus kada uđe u čoveka njemu je potrebna ćelija domaćina. Virus koristi ćeliju čoveka da se razmnožava. Ako virus dolazi do što više ljudi, a sada je već na nivou sveta, onda mi dolazimo i do veće verovatnoće i dajemo virusu da mutira i one su uglavnom bezazlene, i ne primete se, ali određeni sklop mutacija se desi pa se stvori značajno različiti soj da bi imao neke različite karatketistike“, obajsnila je Prokić

Ona kaže da ima miliona različitih varijanti, ali one koje su značajne su tih nekoliko koje imamo i upravo je cilj tih sojeva da zarazi što više ljudi.

Svi ovi novi sojevi išli su u pravcu veće zaraznosti, ali ne i smrtnosti i teže kliničke slike, ističe Prokić.

„Kod delta soja je karaktestično jer izgleda kao prehlada, to je ono što je opasno i razlog zašto se ljudi manje štite jer taj gubitka mirisa i ukusa se ne javlja kod delta soja, a to je bilo ono što ljudi prvo pomisle kad se pomene korona“, kaže Prokić.

Ona poručuje da je zato izuzetno važna prevencija, da se drži distanca, nosi maska i druge epidemiološke mere.

Ceo podcsast možete pogledati na linku:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar