Foto: N1

Dokumentarni film "Kraljevi asfalta" autora Mladena Savatovića biće emitovan u ponedeljak od 20.15 na N1 televiziji. Film će se baviti građevinskim poslovima, ali i sudbinom meštana Lešja i Plane u blizini Paraćina. Kakva je sudbina ovih građana, ko to dobija unosne poslove od države i da li postoje pretnje možete pogledati u ponedeljak ekskluzivno na N1 televiziji.

Otkako je u decembru 2019. počela izgradnja Moravskog koridora, život meštana sela Lešje i Plana pokraj Paraćina postao je košmar. Za potrebe infrastrukturnog projekta od nacionalnog značaja, kosovski biznismen otvorio je kamenolom u blizini njihovih domova – eksplozije, prašina i kamioni teški i po nekoliko desetina tona postali su njihova realnost.

Sličnu agoniju prošli su i meštani sela Ba sa kamenolom u vlasništvu osoba sa „crne liste“ Sjedinjenih Američkih Država, naročito u periodu kada se gradila deonica auto-puta „Miloš veliki“ od Ljiga do Lajkovca. Ni šest godina kasnije nisu pronašli mir.

Zašto je kamen postao vredniji od života? Ko su kontroverzni graditelja sa Kosova I Metohije I kako im se svima posrećilo da dobiju najunosnije građevinske poslove sa državom.

Kako je ovo pitanje pojedine primoralo da prodaju svoju dedovinu koja je našla na putu velikih infrastrukturnih ambicija?

Ovo su pitanja na koje je pokušao da dobije odgovore autor Mladen Savatović, koji je razgovarao sa meštanima pomenutih sela.

„Predstavio se kao čovek sa Kosova i nije nam rekao ništa. Pokajaćete se ako nam ovo ne prodate. Posle sam zatekla Albance sa testerama“, rekla je jedna meštanka u Lesju.

Sve ovo, ali i još mnogo toga možete pogledati u novom dokumentarnom filmu N1 u ponedeljak od 20.15.

Bonus video: Građani Paraćina o kablovskim operaterima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar